Libido, wat is dat nou eigenlijk? Wat is een gezond libido? Welke factoren kunnen er invloed op hebben?
Libido is een term die gebruikt wordt om aan te geven hoeveel behoefte iemand heeft aan seksualiteit. Het wordt ook wel geslachtsdrift genoemd of lust. Sigmund Freud, de vader van de psychoanalytische theorie, had bepaalde ideeën seksualiteit en o.a. door hem heeft het begrip libido ook meer bekendheid gekregen in de psychotherapie.
Wat is een gezond libido?
Deze vraag is heel lastig te beantwoorden. Voor de een is geen zin in seks een probleem, maar voor de ander is het prima. Het gaat erom dat jij jezelf lekker voelt bij jouw eigen libido. Dat is het belangrijkste. Het gaat om jouw genot. Maar over het algemeen kan worden gesteld dat de mensen een gebrek aan libido, dus een verminderd verlangen in seks, een probleem vinden. Want een gezond seksleven draagt ook bij aan genot en daarmee aan levensgeluk.
Welke factoren kunnen invloed hebben op het libido?
Stress en libido
Stress en libido…een slechte combinatie. Als je stress hebt, dan staat je lichaam in de vecht / vlucht modus. Stel, je zit nu in de woonkamer met je geliefde op de bank en het is heel romantisch. Dan kan het zomaar zijn dat je zin hebt in seks. Komt er echter een inbreker binnen, dan heb je op dat moment geen zin in seks. Je staat gelijk in de stressmodus. Klaar om te vechten of te vluchten. Als het gevaar geweken is, dan kun je weer ontspannen. Daar is ons stresssysteem op gebouwd. Kortdurende stress. Het probleem is dat we tegenwoordig chronische stress hebben en ons lijf hier niet op is aangepast.
Medicijnen en libido
Soms hebben mensen medicijnen nodig omdat ze aan een ziekte of een aandoening leiden. Bepaalde medicijnen kunnen bepaalde bijwerkingen hebben zoals libidoverlies. Voorbeelden zijn antidepressiva, de pil of bloeddrukverlagers. Ook kan het zijn dat iemand een gebrek aan lust ervaart na een operatie of een behandeling in het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie of bestraling
Slaapgebrek en libido
Als je niet voldoende slaapt, dan voel je je vermoeid. Zo simpel is het. Dus als je moeite hebt met inslapen of met doorslapen, dan kan dit een grote impact op je leven hebben. Maar het kan uiteindelijk ook effect hebben op je libido. Je valt in slaap door het hormoon melatonine. Als je gaat slapen, dan moet dit hormoon hoog zijn en tegelijkertijd moet het hormoon cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) laag zijn. Of je wel of niet voldoende aanmaak van melatonine hebt, kan allerlei oorzaken hebben.
Psychologische problemen en libido
Er kunnen allerlei psychologische factoren zijn waardoor je geen zin hebt in seks. Denk aan relatieproblemen, gevoel van schaamte, gevoel van schuld, traumatische ervaringen in het verleden, angst voor een soa of zwangerschap, een laag zelfbeeld, etc. Deze factoren kunnen in het lichaam zijn ‘opgeslagen’ waardoor het lastig kan zijn om zin te maken voor seks.
Hormonen en libido
Hormonen hebben natuurlijk heel veel met je libido te maken. Bij mannen speelt testosteron een grote rol. Dat is algemeen bekend Het vrouwelijk libido wordt zowel door oestrogeen als testosteron beïnvloed. De maandelijkse cyclus van vrouwen is uiteraard ook van invloed. Meestal hebben vrouwen rondom hun eisprong meer zin in seks.
Als vrouwen in de overgang geraken, dan neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen af. Dit kan o.a. zorgen voor minder zin in seks of vaginale droogheid. In die zin is leeftijd ook een factor. Maar wees gerust: de overgang hoeft zeker niet te betekenen dat het nu voor altijd gedaan is met je seksleven. Verre van dat! Sterker nog, veel vrouwen ervaren op latere leeftijd een verbetering in hun seksleven. Dat komt o.a. omdat ze door hun levenservaring meer zelfvertrouwen hebben. Dus leeftijd kan ook een voordeel zijn.
Verschillende levensfases en libido
Als je midden in de kleine kinderen zit, een huishouden moet runnen naast een drukke baan en ook nog je sociale leven op peil wilt houden, dan kan je seksleven dat niet altijd meer bijbenen. Of je bent zwanger of net bevallen van een kind. Allemaal zaken die invloed kunnen hebben op je behoefte aan seks.
Eigenlijk is de lijst nog veel uitgebreider… Ik kan er nog wel uren over schrijven. Maar hiermee heb ik je hopelijk enigszins kunnen laten inzien dat het libido van vele factoren afhankelijk kan zijn. Het belangrijkste is dat jij tevreden bent met je huidige libido. Zo niet, blijf er dan niet mee zitten en doe er wat aan. Het leven is kort! Geniet!