6 symptomen van maagzuur tekort

maagzuur en libido

Maagzuur is essentieel voor een goede vertering van je maaltijden. Sommige cliënten van mij met darmproblemen zijn soms verbaasd dat ik in de maag begin. Als je een tekort aan maagzuur hebt, dan heeft het weinig zin maatregelen te treffen voor de organen onder de maag. Het begint in de maag! (of eigenlijk al in de mond, maar dat is een onderwerp voor een andere blog 😉)

Een tekort aan maagzuur kan ook een negatief effect hebben op je libido. Dat zit zo: onze geslachtshormonen vallen onder de noemer ‘steroïde hormonen’. Denk aan testosteron, oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn afhankelijk van eiwitten, maar ook van vetten! Cholesterol is namelijk de grondstof van al deze hormonen. Cholesterol maak je uit vetten. Maar dan moet je die vetten wel goed verteren. Dat begint al in de maag. Dus voor een gezond libido is het o.a. belangrijk dat je voldoende maagzuur hebt.

Hoe kan je erachter komen of je nou een tekort aan maagzuur zou kunnen hebben. Hieronder een aantal symptomen:

Je hebt last van brandend maagzuur

Veel mensen denken dat brandend maagzuur een teken is van teveel maagzuur. Het tegenovergestelde is waar. Voldoende maagzuur zorgt er namelijk voor dat het ‘klepje’ tussen je slokdarm en maag dicht blijft. Plus dat je maaltijd niet te lang in de maag blijft liggen en daarmee de maagwand irriteert.

Na de maaltijd heb je een zwaar gevoel op de maag en/of je moet boeren laten

Als je dat hebt na het eten van een maaltijd, dan kan dit ook een teken zijn van te weinig maagzuur. Het voedsel blijft te lang hangen in de maag omdat het door een tekort aan maagzuur niet goed “bij de start” wordt verteerd.

Je vitamine B12 gehalte is te laag

Ook B12 heeft te maken met maagzuur. B12 moet gekoppeld worden aan “intrinsic factor”. Dat is een proteïne dat er voor zorgt dat je darmen B12 kunnen opnemen. Intrinsic factor kun je zien als een bootje die B12 uit de voeding beschermt tijdens de reis door de maag heen. Om intrinsic factor aan te kunnen maken heb je voldoende maagzuur nodig.

Een vegetarisch of veganistisch dieet kan ook zorgen voor een tekort aan B12. Daarnaast kan een vegetarisch of veganistisch dieet er helaas ook voor zorgen dat er minder “bouwstoffen” zijn om je maagzuur überhaupt goed aan te maken. Bij een tekort aan B12 kun je je ook vermoeid voelen.

Je hebt last van bloedarmoede of laag ijzer gehalte

Maagzuur is nodig om ijzer op te nemen vanuit de voeding. Daarnaast speelt B12 ook een rol in het aanmaken van het ijzergehalte. Beide zijn afhankelijk van voldoende maagzuur.

Ons bloed moet zuurstof vervoeren naar alle cellen in ons lichaam en daar is ijzer voor nodig. Bij een gebrek aan ijzer voel je je lichamelijk moe of zelfs psychisch moe en je kunt er bleekjes uitzien. Je kunt via een bloedtest via de huisarts erachter komen of je een ijzertekort hebt.

Je hebt last van chronische constipatie

Bij voldoende maagzuur heeft je maag een lage PH-waarde. Deze PH-waarde is nodig om de ‘kleppen’ in de maag te openen en te sluiten. Bijvoorbeeld de klep tussen de maag en de twaalfvingerige darm. Als de PH-waarde niet goed is in de maag, dan blijft het eten te lang hangen in de maag, waardoor de voedselbrij niet op tijd wordt doorgeschoven naar de twaalfvingerige darm waar de vertering verder gaat. Daarnaast zorgt de juiste hoeveelheid maagzuur ervoor dat je verteringsenzymen en gal op tijd aangemaakt worden, wat natuurlijk ook belangrijk is voor de vertering van het voedsel.

Als je poep er wat bleekjes uit ziet…

Dat kan betekenen dat je galblaas niet goed of op tijd de gal vrijgeeft. Vet in het voedsel is een prikkel voor de galblaas om gal af te geven, maar maagzuur is dat ook. Door het gal krijgt je ontlasting een mooi donker kleurtje.

Als het maagzuur niet op orde is, dan kunnen er allerlei problemen ontstaan in je verteringstelsel, maar ook in je hormoonstelsel. Alles is in het lichaam met elkaar verbonden. Niets staat los van elkaar. Alles staat met elkaar in verbinding. Dat geldt ook voor je libido. Als je libido laag is, dan kan dit allerlei oorzaken hebben. Van psychische blokkades tot maagzuur. Belangrijk om te onderzoeken waar het aan kan liggen.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.