Libidoverlies door Corona?

Valt het jou ook op dat mensen in je omgeving een korter lontje hebben? Misschien heb je zelf wel een korter lontje en voel je je regelmatig gestrest. Tijdens deze alsmaar durende Corona periode merk ik een opvallende stijging in het aantal bezoekers van mijn website en sommige cliënten vertellen mij ook dat hun libido minder is geworden de afgelopen maanden door alle stress rondom Corona. Is libidoverlies door de stress rondom Corona mogelijk? Zo ja, waar zou dit aan liggen?

Stress is een libidokiller

Stress staat op nummer 1 als het gaat om oorzaken van libidoverlies. Als je je in een staat van stress bevindt, dan komt er een heel hormonaal proces op gang. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol worden aangemaakt. Dit is een hele normale lichamelijke reactie, want je lichaam is erop geprogrammeerd om te overleven. Adrenaline zorgt bijvoorbeeld voor het verhogen van je hartslag, verwijderen van je pupillen en dat je zintuigen op scherp staan. Dat is best handig als je moet vechten of vluchten. Als dit kortdurende stress is, dan is er niets aan hand. Maar stress die te vaak voorkomt, te veel is en te lang duurt, dat is ongezond. Nou…hoe lang zitten we al in de stress? En laten we wel wezen…voor COVID-19 was ons leven ook niet bepaald stressvrij. 😉

Stress is stress

Of je nou stress hebt door Corona, financiële problemen of door een beer die achter je aan rent; stress is stress. Daarmee bedoel ik dat stresssituaties uiteindelijk allemaal dezelfde lichamelijke reacties oproepen. Als de stress maar lang genoeg duurt en dus chronisch wordt, dan kunnen er allerlei klachten ontwikkelen. Denk aan hoofdpijn, laag libido, gespannen spieren, lusteloosheid, slaapproblemen, maag- en darmklachten, verminderde weerstand, concentratieproblemen en somberheid. Uiteindelijk ligt een burn-out op de loer. Een ander probleem bij langdurige stress is dat het een negatief effect heeft op je immuunsysteem. Hierdoor kan je gevoeliger worden voor infectie, waardoor je bevattelijker kan worden verkoudheid of griep. Ook niet echt handig in deze Corona tijd.

Darmproblemen en stress

De darmen spelen een grote rol bij het immuunsysteem, maar ze zijn ook best gevoelig voor stress. Ik zie ook veel darmproblemen voorbij komen. Ook niet zo gek. Bij stress komt het stresshormoon cortisol vrij. Cortisol heeft een remmende werking op de spijsvertering. Dat is ook logisch, want alle energie moet naar “het overleven” en daardoor is er veel minder energie over voor spijsvertering.

Daarnaast hebben veel mensen de neiging om slecht te eten in tijden van stress. Heb jij daar ook last van? Je bent niet de enige. Even snel iets makkelijks eten vanavond. “Pfff, het was al zo’n stressvolle dag.” Gezond koken schiet er dan vaak bij in en tussendoor even wat chocolade of chips pakken ligt ook op de loer. Darmproblemen kunnen o.a. ontstaan omdat er voedingsmiddelen worden gegeten die de darmen irriteren. Maar daarnaast zet stress de darmen ook “open” om snel glucose, natrium en water in het bloed te krijgen. Dat is ook een hele logische lichamelijke reactie. Ga maar na, als je moet vechten of vluchten dan wil je beschikken over voldoende energie in de spieren in de vorm van glucose. Er zitten echter ook stofjes in de darmen die je liever niet in het bloed hebt. Ook hier geldt weer…als het maar voor even is, dan is het niet erg. Duurt het langer, dan kan het vervelend worden.

Waarom stress je libido verlaagt

Nu zal je je afvragen…waarom zorgt stress er dan voor dat ik geen zin meer heb in seks? Ook dat is een logische fysiologische reactie, die met je hormonen te maken heeft. De stresshormonen zijn dominant boven alle andere hormonen en guess what…de geslachtshormonen staan zo’n beetje als laatste in de rij om aangemaakt te worden. Je hebt de juiste aanmaak van geslachtshormonen nodig voor een gezond libido. Ik maak het wel eens duidelijk met dit voorbeeld: heb jij zin in seks als je huis in brand staat? Nee, natuurlijk niet. Je zit dan in een overlevingsmodus. De stresshormonen domineren om ervoor te zorgen dat je levend uit het brandende huis komt. Dan zijn de spijsvertering en de aanmaak van de geslachtshormonen even van ondergeschikt belang. 😉

Ook heb je de juiste neurotransmitters nodig voor een gezond libido. Daar is o.a. ook weer een goede darmwerking voor nodig. Het is dan ook niet zo raar als mensen met darmproblemen zeggen dat ze zich depressief of down voelen. Kortom, het zijn allerlei factoren bij elkaar die ervoor kunnen zorgen dat je last hebt van een laag libido.

Wat kan je zelf doen?

  • Het is een open deur, maar probeer stress te vermijden. Wat hier heel goed bij kan helpen is je TV uit te zetten. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar als ik naar het nieuws kijk, dan zit ik gelijk in een vecht/vlucht modus. Geen goed plan dus
  • Zorg goed voor jezelf door de juiste dingen te eten (onbewerkte voeding)
  • Neem tijd voor ontspanning, ga de natuur in en doe aan mindfulness
  • Probeer verhitte discussie uit de weg te gaan
  • Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Slaapproblemen? Belangrijk om er iets aan te doen, zoals contact met mij opnemen 😉
  • Omring je met mensen die van je houden
  • Libidoverlies door Corona is natuurlijk heel vervelend, maar realiseer je dat er niet mis is met jou. Het is een hele logische lichamelijke reactie dat je minder zin hebt in seks in tijden van stress.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.