Het gevecht in je darmen
In mijn praktijk ontvang ik voornamelijk vrouwen met libidoproblemen. Mannen met libidoproblemen komen ook wel langs, maar die zijn in de minderheid. In mijn werkwijze heb ik de o.a. focus op de darmen. Het is mijn overtuiging dat gezonde darmen de basis zijn voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Je zult je verbazen hoeveel vrouwen ik tegenkom met libidoproblemen in combinatie met darmproblemen.
Harde werkers
We beginnen pas net te begrijpen wat de darmbacteriën kunnen. Ze zijn dag en nacht hard aan het werk voor ons. Ze produceren de neurotransmitters, die ons blij houden. Ze verteren ons voedsel. De darmbacteriën spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Belangrijk dus om hun ook blij te houden en darmproblemen te voorkomen.
Er zijn zoveel soorten bacteriën, sommigen hebben nog niet eens een naam. Net zoals mensen van verschillende gerechten houden, zo houden de verschillende bacteriën ook van bepaald voedsel. Als je een dieet hebt, dat bestaat uit suikers, geraffineerd voedsel, biomassa vlees, dan voed je de bacteriën die van dat soort voeding houden. Als je veel groenten eet, dan voed je weer andere bacteriën die daarvan houden.
Ik heb zin in iets…
Herken je dat? Soms heb je trek naar een specifiek voedingsmiddel. Bijvoorbeeld naar drop. Ik ken mensen die ‘s avonds laat nog op pad gaan voor een zak drop. Het is leuk om er even bij stil te staan en je af te vragen of die trek afkomstig is van jou of van jouw darmbacteriën. Ja, wat blijkt? Jouw darmbacteriën kunnen jou boodschappen geven over welk voedsel ze graag binnen willen krijgen. Dat kan handig zijn als je bijv. een tekort aan magnesium hebt en de darmen vragen om een salade. Darmbacteriën die vragen om een Big Mac is misschien wat minder handig. Belangrijk dus om te zorgen dat de goede bacteriën “de baas zijn” en daarvoor moeten we ze geven wat ze nodig hebben. Daarnaast wil je voorkomen dat je de “bad guys” te eten geeft. Hiermee wordt de kans dat je darmproblemen krijgt een stuk minder. Dus ja, vraag je eens af welke bacteriën jij voedt? De bacteriën die van suiker houden of de bacteriën die van sla houden?
Het belang van vezels (vooral bij darmproblemen!)
Vezels in de voeding zijn belangrijk. Iedereen weet dat vezels ervoor zorgen dat je een beetje prettig en regelmatig naar het toilet kunt. Maar vezels doen zoveel meer voor je. De vezels voeden namelijk de goede bacteriën. Dat is belangrijk want je wilt dat de goede bacteriën overheersen in de darmen. Je wilt immers darmproblemen voorkomen. Het is echter een feit dat de meeste mensen te weinig vezels binnen krijgen. In dierlijk voedsel en oliën zitten geen vezels. In groenten zitten juist wel veel vezels.
Twee wolven
Ik kwam laatst een oud, maar prachtig verhaal tegen van de Cherokee indianen. Het inspireerde mij zo, dat ik het hier graag deel. Het verhaal gaat als volgt:
Een grootvader praat met zijn kleinzoon. Hij zegt tegen zijn kleinzoon: “mijn kleinzoon, binnen in mij vindt een gevecht plaats. Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven”.
“De ene wolf is hebberig, gewelddadig, vijandig, wrokkig en afgunstig. De andere wolf is liefde, vriendelijkheid, welwillend, vrijgevend, vol compassie en moed. De twee wolven bevinden zich in een episch gevecht.”
De kleinzoon zegt: “Grootvader, wie gaat winnen?”
De grootvader zegt: “hetzelfde gevecht vindt binnenin jou plaats, mijn kleinzoon. De wolf die wint, is de wolf die jij voedt.”
Voedselkeuzes maken
Het is niet altijd makkelijk om de juiste voeding te kiezen. In ons voedsel wordt veel suiker toegevoegd. Dieren worden slecht behandeld. Eieren en vlees kunnen hormonen bevatten. Daarnaast worden we ook nog eens overspoeld met tegenstrijdige berichten. De ene dag hoor je dat vet slecht voor je is en de volgende dag hoor je dat het weer goed voor je is. Om gek van te worden. Het gevolg? De status quo blijft bestaan.
Marketingafdelingen van voedselproducenten spelen in op onze zoektocht naar gezonde keuzes. Vooral als we willen afvallen en ons gezonder willen voelen. Veel van deze producten geven de boodschap af dat je dezelfde slechte gewoontes kunt houden, maar dat het nu goed voor is. Mensen betalen hier zelfs goed geld voor. Maar zo werkt het dus niet. Er is geen quick fix. We hebben dus informatie nodig over wat daadwerkelijk goed voor ons lijf is. Natuurlijk, wat goed is voor de een, is niet altijd goed voor de ander. Wetenschappers zijn het over veel zaken oneens, maar over de volgende punten is wel consensus:
- We moeten minder suiker consumeren.
- Er moeten minder chemicaliën in ons voedsel zitten
- We moeten minder vlees eten uit de biomassa industrie
- Minder witte meel, geraffineerde voeding, meer groenten
Het doet ertoe hoe groenten zijn gegroeid. Het doet er ook toe wat voor leven de dieren hebben gehad. Het mooie is: iedereen kan via zijn portemonnee een rol spelen om een betere wereld en gezondheid te creëren. De keuzes die je maakt in de winkel hebben invloed.
Boodschap van de dag
Kortom, de belangrijkste boodschap van de dag is: eet veel groenten! Zorg dat je zoveel mogelijk kleur op je bord krijgt. Je lichaam houdt van verandering, dus eet niet altijd hetzelfde. Eet met de seizoenen mee en vergeet ook de kruiden niet. Groenten hebben ook veel antioxidanten in zich, die ook super belangrijk voor je zijn. Eet gefermenteerde voeding, zoals zuurkool.
Maar wat nog meer?
Niet alleen voeding heeft invloed op je darmbacteriën. Ook beweging en voldoende slaap. Daarnaast ook de emotionele verbondenheid met mensen die dierbaar zijn, lichamelijk contact en oefeningen die je spiritueel voeden.
Wees nieuwsgierig en aandachtig. Let op hoe je je voelt. Merk op wanneer je je ’s ochtends helder voelt en wanneer je je mistig en lethargisch voelt. Welke invloed heeft voeding op je?
Het kan zijn dat je darmproblemen dusdanig vervelend zijn, dat je darmen naast voeding toch echt wat meer ondersteuning nodig hebben om te herstellen. Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libidoproblemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.
Houd van jezelf. Het is het begin van alles.