Is verzadigd vet nou echt zo slecht voor je?

verzadigd vet

In mijn praktijk krijg ik wel eens rare blikken als ik zeg dat je verzadigde vetten mag eten en dat je ze zeker niet als de pest hoeft te mijden. Via o.a. de media is ons geleerd dat we verzadigde vetten moeten vervangen door plantaardige vetten, omdat verzadigde vetten ongezond voor ons zouden zijn. Maar is dat wel zo?

Slechte vetten t.o.v. goede vetten

Sinds jaar en dag krijgen we te horen dat we verzadigde vetten zouden zorgen voor een verhoging van het ‘slechte’ cholesterol en dat we daarom verstopte aderen, een hartaanval of een beroerte kunnen krijgen. Dat is de reden waarom we verzadigde vetten moeten vervangen voor plantaardige onverzadigde vetten. Laten we eens verder inzoomen op verzadigde vetten.

Verzadigde vetten hebben een vaste vorm op kamertemperatuur (behalve palmolie, die is half-vast op kamertemperatuur). Het voordeel van verzadigde vetten is dat ze niet kunnen oxideren. Daarom zijn ze geschikt om in te bakken. Verzadigd vet kan het cholesterol een fractie verhogen, maar dit is maar een klein aandeel in vergelijk met de hoeveelheid cholesterol dat je lichaam zelf aanmaakt.

Welke stoffen zitten er o.a. in verzadigde vetten:

  • Palmitinezuur
    • Palmitinezuur is een lange keten vetzuur. Uit palmitinezuur en ethanolamide wordt in het lichaam PEA aangemaakt (Palmitoylethanolamide). PEA is bestanddeel van de celmembranen. Best wel belangrijk dus. Als jij je bijvoorbeeld flink in je vingers snijdt, dan wordt de productie van PEA verhoogd om het zelfhelende vermogen van het lichaam te ondersteunen. Palmitinezuur zit o.a. in boter, noten, vis en rood vlees.
  • Boterzuur (ook wel butyraat genoemd)
    • Boterzuur voedt de cellen van je darmen. Het is een vetzuur met een korte keten. Je darmbacteriën produceren ook zelf boterzuur tijdens de fermentatie van vezels. Boterzuur zit in o.a. ghee en boter.
  • Caprylzuur
    • Dit is een verzadigd vetzuur met een middellange keten. Het zit in geitenmelk, kokosolie, palmolie en het lichaam kan ook kleine hoeveelheden zelf aanmaken. Caprylzuur heeft antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen.
  • Laurinezuur
    • Zit in palmolie, kokosolie en ook in rood vlees bijv. Dit is ook een middellange keten vetzuur. Het is goed voor je immuunsysteem, het heeft een antivirale werking.

Waar heeft het lichaam verzadigde vetten voor nodig?

  • Verzadigde vetten zijn een bestanddeel van de celmembranen. De functies van de celmembranen zijn o.a. vorm en stevigheid geven, zorgen dat er een uitwisseling kan plaatsvinden van stoffen binnen en buiten de cel, zorgen dat de cel gevoelig is voor hormonen en neurotransmitters.
  • Cholesterol, wat in verzadigd vet zit, is nodig om hormonen mee te maken. Denk aan de geslachtshormonen zoals oestrogeen en testosteron, maar ook cortisol. Verzadigde vetten zijn dus belangrijk voor een gezond libido.
  • Onze botten hebben verzadigde vetten nodig om calcium op te kunnen nemen.
  • Verzadigde vetten zijn belangrijk voor het immuunsysteem
  • Vetten zijn een belangrijke energiebron. Het verbranden van 1 gram vet levert je meer dan 2 keer zoveel energie op als het verbranden van 1 gram koolhydraten.
  • Vetten die we niet gebruiken, die worden opgeslagen als vetweefsel en zijn een energiereserve voor “barre tijden”. Uiteraard is het belangrijk om hier een balans in te vinden.

In de jaren 70 is er al een studie uitgekomen waarin de consumptie van verzadigde vetten vergeleken werd met de consumptie van onverzadigde vetten. De conclusie van deze studie was nogal opmerkelijk. Conclusie van de studie was dat plantaardige vetten zorgen voor een verhoging van de kans op overlijden. Deze studie heeft echter nooit veel aandacht gekregen…..

Het draait om balans

Zoals met alles in het leven is balans belangrijk. Je gaat niet de hele dag alleen maar verzadigde vetten eten. Nee, je voegt ook onverzadigde vetten toe zoals olijfolie, noten, zalm, avocado, eieren, etc. Je hebt namelijk zowel verzadigde als onverzadigde vetten nodig. Vaak denken met name vrouwen dat ze dik worden van het eten van vet. Het tegenovergestelde is waar. Door het eten van vetten (en eiwitten) behoud je veel langer een verzadigd gevoel. Daardoor zal je niet zo snel naar snelle koolhydraten grijpen zoals chips, cake en snoep. Daarnaast wil je dat je lichaam vet gaat verbranden in plaats van glucose. Maar dan moet je wel vetten aan je voedingspatroon toevoegen. Hoe kun je vet verbranden als je met name koolhydraten (dus glucose) eet? Dan stroomt er zoveel glucose door het bloed en kiest je lichaam voor de glucoseverbranding. Ook zorgt het eten van (snelle) koolhydraten voor een toename van het hormoon insuline. Als je wilt afvallen, dan wil je stabiele insuline levels. Maar dit is misschien een onderwerp voor een andere blog.

Ps. even voor de duidelijkheid…verzadigde vetten in cake, gebak, chips, etc moet je uiteraard wél vermijden.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libidoproblemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.