6 natuurlijke manieren om DHEA te verhogen

In de anti-aging industrie is het hormoon DHEA nogal populair vanwege de verjongende effecten dat het zou hebben. DHEA zou je geheugen en immuunsysteem verbeteren en o.a. je huid er beter uit laten zien. Je hoeft maar even te zoeken op het internet en je kunt allerlei potjes met pilletjes DHEA bestellen. In deze blog ga ik het hebben over:

Wat is DHEA?
Het belang van cholesterol
Wat gebeurt er bij een tekort aan pregnenolone en DHEA?
De 6 natuurlijke manieren om DHEA te verhogen

Wat is DHEA

DHEA is een prohormoon. Dat houdt in dat van dit hormoon weer andere hormonen gemaakt kunnen worden. DHEA wordt gemaakt uit pregnenolone. Dat is ook weer een prehormoon en wordt gemaakt uit cholesterol. Let op: cholesterol is geen hormoon! Het is een vetachtige stof wat in het bloed zit en waar in de bijnieren en in de geslachtsklieren als eerste pregnenolone van gemaakt kan worden en daarna DHEA.

Omdat de geslachtshormonen zulke belangrijke hormonen zijn, worden ze dus op verschillende plekken in het lichaam aangemaakt: in de geslachtsklieren en in de bijnieren. Uiteraard kunnen de bijnieren nooit zoveel geslachtshormonen aanmaken als de geslachtsklieren. Tijdens en na de overgang spelen de bijnieren een belangrijke rol voor vrouwen in de aanmaak van geslachtshormonen. Want de bijnieren nemen dan grotendeels de aanmaak van de geslachtshormonen van de geslachtsklieren over.

In de bijnieren kan pregnenolone omgezet worden in DHEA of in progesteron. Er zijn dus twee omzettingsroutes. Welke route het lichaam kiest, is afhankelijk van de hoeveelheid stress in het lichaam.

Even schematisch weergegeven:

Als het lichaam is stress is, dan vindt deze omzetting plaats:

Cholesterol –> Pregnenolone –> Progesteron –> Aldosteron + Cortisol

Als het lichaam in rust is, dan vindt deze omzetting plaats:

Cholesterol –> Pregnenolone –> DHEA –> Testosteron + Oestrogeen

Het belang van cholesterol

Je ziet in de schema’s hierboven dat cholesterol een belangrijke rol speelt in de aanmaak van de geslachtshormonen. Dus als je bijvoorbeeld aan de statines zit, dan wordt de aanmaak van cholesterol geblokkeerd waardoor je minder geslachtshormonen kunt aanmaken. Dit kan een negatief effect hebben op je libido. Lees hier in deze blog daar meer over. Cholesterol zit in dierlijk voedsel, zoals eieren, vlees en kaas. Als je via je voeding meer cholesterol binnenkrijgt, dan hoeft je lever minder cholesterol aan te maken. Lever ook weer blij. Helaas zijn we heel erg bang gemaakt voor cholesterol. Om een tekort aan pregnenolone te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende cholesterol in het lichaam is.

Wat gebeurt er bij een tekort aan pregnenolone en DHEA?

Als we te weinig pregnenolone en DHEA aan kunnen maken, dan kunnen er een aantal klachten optreden. Denk aan:

 • Een slecht geheugen. Je kunt last krijgen van “brain fog”
 • Je hebt minder energie en vitaliteit
 • Je slaapt minder goed
 • Laag libido
 • Ontstekingen in het lichaam

De problemen kunnen o.a. ontstaan omdat de “stress route” te vaak wordt gekozen, waardoor cortisol alle pregnenolone opeist, waardoor er niet genoeg overblijft voor de andere hormonen. Er kan dan bijnieruitputting ontstaan.

De 6 natuurlijke manieren om DHEA te verhogen

Het is mogelijk om DHEA in potjes te kopen. Je neemt een pilletje in en klaar. Zelf ben ik daar niet zo’n voorstander van. In plaats van ‘duwen’ ga ik liever ‘bouwen’. Als je je lichaam de juiste bouwstenen geeft, dan kan je lichaam daarmee zelf de juiste hoeveelheden hormonen aanmaken die nodig zijn. Want het is heel lastig om te bepalen welke hoeveelheden je precies nodig hebt. Je hormoonklieren weten exact hoeveel hormonen ze moeten vrijgeven en op welk tijdstip.

Onderstaande 6 manieren helpen je om je pregnenolone te verhogen en daarmee vervolgens je DHEA.

 1. Eet voldoende cholesterol. Denk aan eieren, vlees en boter van goede kwaliteit
 2. Voorkom insulineresistentie
 3. Beperkt stress, want we willen cortisol naar beneden krijgen
 4. Doe aan krachttraining. Je geslachtshormonen worden daar blij van
 5. Zorg voor voldoende vitamine D. Ga de zon in!
 6. Als je last hebt van bijnieruitputting, dan kan het raadzaam zijn om iets meer Himalaya zout in te nemen. Je lichaam zal daar vanzelf wel om vragen. Gebruik liever geen geraffineerd zout. Maar daarnaast is het wel handig om die bijnieruitputting aan te pakken. 😉

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libidoproblemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.