De invloed van insulineresistentie op je libido

insulineresistentie

Weet jij wat de invloed van insulineresistentie op je libido is? Ik kan mij voorstellen dat je de relatie tussen insulineresistentie en libido nog nooit hebt gelegd. Misschien vraag je je af wat insulineresistentie überhaupt betekent. Je hebt vast wel eens in een artikel wat gelezen over suikerinname en insulineresistentie. In deze blog leg ik je uit wat insulineresistentie is en de invloed van insulineresistentie op je libido.

Wat is insulineresistentie nou eigenlijk?

Het menselijk lichaam bestaat uit biljoenen cellen. Weefsels zijn opgebouwd uit cellen en organen zijn weer opgebouwd uit weefsels. Eigenlijk zijn cellen dus hele kleine bouwsteentjes van je lichaam. In cellen zitten mitochondriën. Dat zijn kleine energiefabriekjes. Om energie in de mitochondriën aan te kunnen maken, moet glucose de cellen binnen kunnen komen. De cellen hebben receptoren, waaronder insulinereceptoren. Een receptor kun je zien als een soort slotje. Met insuline open je dat slotje. Dus insuline is een soort sleuteltje voor de receptor. Om het slotje te openen is het belangrijk dat de receptor gevoelig is voor insuline. Insulineresistentie is een situatie waarbij de cellen van je lichaam niet meer gevoelig zijn voor insuline. Oké, en wat is insuline dan? Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de alvleesklier (in de eilandjes van Langerhans)

Wanneer heb je insuline nodig?

Insuline heb je nodig op het moment dat je iets zoets eet of een koolhydraatrijke maaltijd. Bijvoorbeeld een lekkere gevulde koek. Deze gevulde koek verhoogt de bloedsuikerspiegel in je bloed. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel weer wordt verlaagd. Het is belangrijk dat de bloedsuikerspiegel in je bloed zich in een bepaalde marge bevindt. Insuline zorgt ervoor dat met name de cellen in de spieren de suiker uit het bloed opnemen. Dus zodra insuline aan dokt op de receptor, dan kan de suiker de cel in worden gelaten en daalt de bloedsuikerspiegel in het bloed. Alles is weer in balans, een super mooi systeem.

Ongevoelig raken voor insuline

Als je echter te vaak en teveel suikerhoudende producten eet, dan kunnen je cellen op een gegeven moment ongevoelig raken voor insuline. Je moet het zo zien: als iemand steeds de hele tijd op je voordeurbel drukt, dan duik je op een gegeven moment de meterkast in en zet je de bel uit. Hèhè, rust. Nou, zo werkt dat in feite ook met je cellen. De alvleesklier moet dan steeds grotere hoeveelheden insuline produceren om toch nog de suiker in de cellen te krijgen. Dat houdt op een gegeven moment natuurlijk op.

Er zijn drie redenen waardoor je insulineresistent kan worden:

  1. Voeding (te veel koolhydraten / suikers)
  2. Stress
  3. Actief immuunsysteem

Als suiker (glucose) de cel niet meer ingaat, dan ontstaat er nog een probleem, namelijk een energieprobleem.  Zoals ik al schreef hebben we glucose in de cel nodig voor de aanmaak van energie. Als de glucose door insulineresistentie niet de cel in gaat, dan kunnen we er ook geen energie van maken. Met als gevolg dat je je regelmatig vermoeid voelt. Dat is niet bevorderlijk voor je libido. Dat zit zo. Bij een tekort aan energie in het lichaam, zorgt het lichaam voor andere energieverdeling. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ons verteringsstelsel of ons voortplantingsstelsel minder energie krijgen. Je snapt dat dit invloed heeft op je hormonale balans en hiermee invloed kan hebben op je libido.

Insulineresistentie en oestrogeendominantie 

Dus bij insulineresistentie hebben we een situatie dat het voor insuline lastig is om aan te dokken op de cellen, maar die insuline die stroomt dan nog wel door het bloed. Dit geeft ook weer andere problemen. Ik hou het even gezellig en hou het slechts bij 1 probleem. Insulineresistentie kan namelijk ook zorgen voor oestrogeendominantie. Voor een goed libido is de verhouding tussen progesteron, testosteron en oestrogeen belangrijk. Teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron en testosteron kan zorgen voor een laag libido. Insulineresistentie geeft dus een veranderde
hormoonhuishouding. Voor een goed libido is het belangrijk dat je hormonen in balans zijn.

Hoe weet je of je last hebt van insulineresistentie?

Insulineresistentie geeft tal van klachten. Denk aan:
> Buikvet (love handles)
> PCOS (Polycysteus ovariumsyndroom
> Trillen
> Hongerklop
> Puistjes
> Suikerzucht
> Laag libido
> Constant gevoel van honger
> Vaak vermoeid
> Het lukt je maar niet om af te vallen
> Wazig denken
> Etc.

Een mooie test om te kijken of je last zou kunnen hebben van insulineresistentie is jezelf afvragen of je een maaltijd kunt overslaan. Wees heel eerlijk met jezelf. Trouwens, die maaltijd die je overslaat mag je dan natuurlijk niet compenseren met tussendoortjes. Word je al gek van het idee om een maaltijd over te slaan….dan is de kans aanwezig dat je last hebt van insulineresistentie. Het goede nieuws is: door leefstijlaanpassingen kun je insulineresistentie zelf aanpakken.

Tips om insulineresistentie zelf aan te pakken:

  • Eet minder suikerhoudende producten. Liever nog: houd er helemaal mee op. Nee, je hoeft geen voedselnazi te worden. Je mag heus nog wel eens een lekker koekje of taartje eten, maar dat doe je op je balansdag. Daarmee bedoel ik dat je 1 dag in de week jezelf echt wel mag laten staan. We doen echter vaak het omgekeerde. We eten 6 dagen per week niet al te best en proberen dat met 1 balansdag op te lossen
  • Eet minder vaak op een dag. Hiermee geef je je alvleesklier de nodige rust. We noemen dit ook wel intermittent fasting.
  • Ga nuchter bewegen. Hierdoor dwing je je spieren om de glucose in het bloed op te nemen zonder behulp van insuline. Ja ik weet het…het is vreselijk om hier aan te denken. Ik werd vroeger al wakker met een hongergevoel en het idee om dan te gaan sporten was voor mij reden genoeg om het dan maar helemaal niet meer te doen, maar na een tijdje wil je niet meer anders. 😉
  • Eet meer groenten en fruit

Mocht je hulp nodig hebben met het behandelen van je insulineresistentie, dan help ik je graag. Goed eten en goed voor jezelf zorgen heeft uiteindelijk met zelfliefde te maken.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.

Vraag hier mijn gratis e-book aan met 7 tips voor je libido waar je gelijk zelf mee aan de slag kunt gaan.