Geen zin in seks door stress. Hoe zit dat?

stress en libido

De meest gestelde vraag in mijn praktijk is: ‘ik heb geen zin in seks, wat kan ik daar aan doen?’ Het kan iedereen wel eens overkomen: geen zin in seks. Maar waar ligt gebrek aan libido nou aan? Geen zin in seks door stress, is dat mogelijk? Reken maar!

De invloed van stress op het libido

In een relatie komt het vaak voor dat een van de partners geen of minder zin heeft in seks. Dat kan wel eens voor spanning zorgen binnen een relatie. Meestal horen we over vrouwen die minder zin hebben in seks dan hun man. Maar andersom komt het ook voor. Gek genoeg wordt hier niet zo vaak over gesproken. Wel of geen zin in seks heeft met zoveel zaken te maken in het lichaam, geest en misschien zelfs je ziel. In deze blog hebben we het over de invloed van stress op het libido. Daardoor kom ik ook gelijk uit op hormonen. Stress en hormonen horen namelijk bij elkaar.

Cortisol

Stress is in onze huidige tijd een ware epidemie. We lijden er allemaal aan. Het zijn niet alleen de gedachten die we hebben door stress die het libido verlagen. Er ligt namelijk een biochemische reden ten grondslag aan waarom stress libido verlagend werkt. De reden is cortisol. Bij een stress reactie brengen de hormonen adrenaline en cortisol namelijk het lichaam in staat van paraatheid…hierdoor kun je vechten of vluchten (fight/flight). Voor seks is overgave en ontspanning nodig. Als je in een fight/flight modus zit, dan ben je alles behalve ontspannen. Kortom, geen zin in seks door stress is niet iets wat in alleen je hoofd zit, je hormonen hebben er ook mee te maken.

Het antigif tegen cortisol

Hoe meer cortisol we in ons lijf hebben, hoe minder zin in seks. Cortisol accumuleert in het lichaam. We slaan het dus op in het lichaam als we het niet regelmatig opruimen. Zoals je met een bezem het stof van een vloer veegt, zo moet je ook regelmatig de cortisol uit je lichaam ‘vegen’. Dat doe je door bijvoorbeeld sporten, diep ademhalen of yoga. Massage is ook een geweldige manier om stress uit het lichaam te verwijderen. Voor stellen kan het daarom ook een mooi ritueel zijn om voor de seks elkaar eerst te masseren. Dit kan heel effectief zijn. Vooral als je je partner verwent met aanrakingen die specifiek bij zijn of haar seksuele blauwdruk horen. Hier heb ik van alles over geleerd in Amerika. Onwijs interessant. Hierover meer in een volgende blog 😉

Een hoofdmassage kan ook super werken. Dit is een manier van aanraken die non-seksueel is, maar die wel uiteindelijk tot heerlijke seks kan leiden. Waarom? Plezier is namelijk hét antigif tegen cortisol. Plezier is de bezem die de cortisol uit het lichaam bonjourt en ervoor zorgt dat het libido weer omhoog kan komen. Cortisol kun je overigens ook verlagen door andere zaken die je plezier geven, zoals een zonsopkomst bekijken, wandelen in het bos of lachen met vrienden.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij het verhogen van je libido, neem dan contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.