Vitamine D: Je libido heeft het nodig!

vitamine D en libido

Vanochtend werd ik wakker en toen scheen de zon eindelijk weer een keer. Ik werd er helemaal blij van en ik ben vast niet de enige. Na al die regen, harde wind en kou van de afgelopen weken kunnen we allemaal wel weer wat zon gebruiken. Van zonneschijn worden we vrolijk en dat is goed voor ons seksleven. Zonlicht, vitamine D en libido hebben namelijk een relatie met elkaar.

Vitamine D en libido

Wat hebben zon en libido met elkaar te maken? Veel! De kans is groot dat je op een zomerse dag meer zin hebt in seks dan op een druilige grijze dag in januari. Dit heeft te maken met vitamine D.

We maken zomers vitamine D aan door met de blote huid in de zon te zitten. In Nederland kun je ongeveer van mei t/m september vitamine D aanmaken. Maar dan moet het wel onbewolkt zijn, 25% van je lichaam moet onbedekt zijn en de zon moet recht op je huid schijnen. Nee, je hoeft geen uren in de zon te bakken. Liever niet zelfs. Want enkele minuten blootstelling is al genoeg. Let op: zonder zonnecrème! Ja, je leest het goed. Zonnecrèmes houden de aanmaak van vitamine D namelijk tegen. Daarna kun je je natuurlijk wel insmeren. (het liefst wel met een zonnecrème waar zo weinig mogelijk schadelijk chemicaliën in zitten) Van november t/m maart maken we in Nederland dus geen vitamine D aan. Daarvoor ligt ons mooie land te ver weg van de evenaar.

Functies van vitamine D

Veel mensen denken bij vitamine D aan calcium in de botten. Maar vitamine D heeft zoveel meer functies in het lichaam. Vitamine D is o.a. erg belangrijk voor je immuunsysteem, je hart- en bloedvaten, maar ook voor de aanmaak van steroïdhormonen. Voorbeelden van steroïdhormonen zijn o.a. progesteron, oestrogeen en testosteron. Deze hormonen zijn heel belangrijk voor een gezond libido. Het zal je dus niet verbazen dat een tekort van vitamine D kan zorgen voor een laag libido, maar ook voor vermoeidheid, lusteloosheid, somberheid (‘winterdip’), verminderde stressbestendigheid, PMS en overgangsklachten…kortom, ook niet erg bevorderlijk voor je libido.

Tekort aan vitamine D

Veel Nederlanders hebben een te laag gehalte aan vitamine D in hun bloed. Zonder dat ze dit zelf weten. Het is daarom belangrijk om bij te suppleren. Je kunt vitamine D ook binnen krijgen door het eten van o.a. ei, (wilde) zalm, haring of boter. Maar dit zal in de winter niet genoeg zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zorg er wel voor dat je juiste vitamine D slikt. Er is namelijk veel ‘rommel’ op de markt verkrijgbaar. Ook is het belangrijk dat je de juiste dosering slikt.

Heb je het gevoel dat jij ook last kan hebben van een te laag gehalte aan vitamine D? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.