Je weerstand verhogen? 7 tips.

je weerstand verhogen

Nederland is in de ban van het Corona virus. Mensen zijn bang. Als orthomoleculair therapeut krijg ik regelmatig de vraag: ‘wat kan je doen om je weerstand te verhogen?’ Dat is een goede vraag. Want hiermee onderneem je zelf actie om aan je gezondheid te werken en dit kan in deze tijd angsten verminderen. Je weerstand verhogen kan met mijn 7 tips.

1. Verse en onbewerkte voeding

Eet verse en onbewerkte voeding om je weerstand te verhogen. Ja, een open deur misschien. Maar eet in deze tijd extra veel (groene) groenten en fruit. Dit is goed voor je darmepitheel door de vele vezels die in groente en fruit zit. Een goede darmflora is erg belangrijk voor je weerstand. Maar met alleen verse voeding ben je er niet. Door o.a. bodemuitputting zitten er in groenten en fruit veel minder vitamines en mineralen dan er in zouden moeten zitten.

2. Vitamine C

Suppleer in deze periode wat extra vitamine C. Neem 1000 tot 2000 mg per dag. Vitamine C speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Zo stimuleert vitamine C o.a. de aanmaak van de witte bloedcellen. Belangrijk: Stop met het innemen met vitamine C in deze hoeveelheden zodra de crisis weer voorbij is. Zorg er dan voor dat je je vitamine C uit voeding haalt en niet uit suppletie.

3. Omega 3

Suppleer omega 3. Dit zit o.a. in visolie, algenolie en krillolie. Omega 3 zit van nature in alle voeding die uit de zee komt. Maar de gemiddelde Nederlander eet te weinig zeevruchten. Omega 3 en 6 spelen een belangrijke rol in ontstekingsreacties in het lichaam. Het is van belang dat er een juiste balans is tussen omega 3 en 6. Helaas krijgen we door ons Westers voedingspatroon heel veel omega 6 binnen, maar relatief weinig omega 3. Het is verstandig om altijd omega 3 bij te suppleren om je weerstand te verhogen. Niet alleen in deze tijd.

4. Zink

Ook zink helpt het immuunsysteem versterken. Zink zorgt namelijk o.a. voor de productie van cytokinen. Dit zijn eiwitten die het immuunsysteem roepen: ‘Help! Er is een vijand binnen gekomen!’ Het zijn in feite boodschappers. Heel fijn als je immuunsysteem gewaarschuwd wordt als het Corona virus je lichaam is binnengedrongen.

4. Vitamine D3

Ik heb al eerder over vitamine D geschreven. Als je daar mee over wilt weten, klik dan op deze link. Zorg dat je in deze periode 75 mcg vitamine D3 per dag slikt. In de zomer mag de hoeveelheid wel naar beneden, mits je regelmatig in de zon komt.

5. Zorg voor een goed bioritme

Zorg dat je op tijd naar bed gaat en voldoende slaapt. De reden is dat je immuunsysteem ’s nachts actief is en indringers en verkeerde cellen opruimt. Zorg ervoor dat je ’s avonds laat niet meer gaat sporten, eet niet vlak voor het slapen gaan, geen schermen meer na 21 uur (vanwege het blauwe licht wat de productie van melatonine tegenhoudt) en zorg voor frisse lucht in je slaapkamer.

6. Koop suppletie van goede kwaliteit

Ik krijg vaak de opmerking te horen: ‘vitamine C (of D, of vul zelf in) is toch vitamine C?’ Nee, dat is niet zo. Laat me je een ding vertellen: er is veel rommel te koop in de winkels. Koop suppletie van goede kwaliteit of houd anders je geld in je zak. Wil je mijn hulp bij het bestellen van suppletie die het beste past in jouw situatie? Neem dan contact met mij op.

7. Zet je TV uit

De hele dag krijgen we via de TV woorden als angst, zorgelijk, bezorgd, doden, crisis, ziekte, etc over ons heen gekieperd. In de media zul je niet gauw positieve of geruststellende woorden horen. Angst is een slechte raadgever. Een gezegde wat we allemaal kennen en met goede reden. Angst brengt je niets. Sterker nog, het verzwakt je immuunsysteem. Zorg liever voor wat ontspanning.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.