De invloed van statines op je libido.

De invloed van statines op je libido

Een tijdje terug had ik een gesprek met een cliënt die bij mij aangaf dat ze naast vermoeidheidsklachten ook last had van libidoverlies. Tijdens dit gesprek gaf ze aan dat ze al een aantal jaar statines slikte. Toen begon er bij mij een belletje te rinkelen. Ik legde haar uit wat de invloed van statines op je libido kan zijn, maar ook op je energieniveau.

Statines, wat doen ze?

Mensen slikken op advies van de dokter statines omdat ze te horen hebben gekregen dat ze een te hoog cholesterol hebben. Hoe werken statines dan? Statines blokkeren het enzym mevalonate dat de voorloper is van cholesterol. Met voorloper bedoel ik dat het lichaam mevalonate nodig heeft om cholesterol te maken. Dus als je met statines dit enzym blokkeert, dan maakt het lichaam minder cholesterol aan. Super slim bedacht! Maar ja, wat kan vervolgens de invloed van statines op je libido zijn?

Statines,  Q10 en de invloed op je libido

Aan het slikken van statines zitten wel wat nadelen. Een daarvan is dat de statines ook het co-enzym Q10 blokkeren. Dat komt omdat Q10 en cholesterol aan elkaar verwant zijn. Q10 wordt ook gemaakt van mevalonate. Je zou kunnen zeggen dat Q10 en cholesterol dezelfde vader hebben. Dus als door statines mevalonate geremd wordt, dan daalt cholesterol, maar ook Q10. Verlaging van Q10 kan o.a. zorgen voor een laag libido. Naast statines kun je daarom ook beter Q10 slikken. Want Q10 speelt ook een belangrijke rol in de aanmaak van energie in het lichaam (in de aanmaak van ATP). Dus een tekort aan Q10 kan ook voor vermoeidheidsklachten zorgen. Je kunt je voorstellen dat vermoeidheidsklachten ook niet echt een lekkere invloed hebben op je libido.

Zoek naar de oorzaak van hoog cholesterol

Het is ook verstandig om uit te zoeken waarom je cholesterol verhoogd is. Kijken naar de oorzaak in plaats van te kijken naar het symptoom. Dus kijken wat je kunt doen om je lichaam te ondersteunen om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dat is een zoektocht waar ik je graag bij help. Vergeet trouwens niet dat cholesterol heel belangrijk voor ons is, ook voor ons libido. In mijn e-book met 7 tips om je libido mee te verhogen lees je hier meer over. Je kunt dit e-book gratis aanvragen via deze link.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.

Vraag hier mijn gratis e-book aan met 7 tips voor je libido waar je gelijk zelf mee aan de slag kunt gaan.