Bijnieruitputting de oorzaak van laag libido?

bijnieruitputting de oorzaak laag libido

Laag libido is iets waar veel mensen zich zorgen over maken. Het is niet altijd makkelijk om direct een oorzaak van libidoproblemen aan te wijzen. Het kan samenhangen met meerdere factoren. Een laag libido kan toe te schrijven zijn aan bijnieruitputting. Maar hoe weet je of het je bijnieren zijn die ervoor zorgen dat je libido uit je kleine teen moet komen? Hiervoor is het belangrijk om naar de overige symptomen van bijnieruitputting te kijken. Herken je naast een laag libido meerdere symptomen? Dan is het wellicht verstandig om in de richting van je bijnieren te kijken.

Symptomen bijnieruitputting

Er zijn verschillende symptomen die horen bij bijnieruitputting. Mocht je meer informatie willen over bijnieruitputting, dan kan je hierover meer lezen in een eerdere blog van mij. Een aantal belangrijke symptomen van bijnieruitputting zijn deze:

  • ’s Ochtends moeite hebben met opstaan
  • ’s Avonds krijg je juist weer wat energie
  • Overdag vermoeid
  • Slecht tegen stress kunnen
  • Laag libido
  • Behoefte aan zout voedsel
  • Moeite hebben om te sporten

Je krijgt niet van de een op andere dag last van je bijnieren en de daarmee gepaarde klachten. Vaak is er een (langere) periode van stress aan vooraf gegaan.

Stress en bijnieruitputting

Als je stress ervaart, dan is de primaire focus van jouw lijf overleven. Dat klinkt een beetje zwaar, maar zo is het wel. Om te overleven wil je lichaam energie besparen. Je lichaam kijkt dan kritisch welke processen wel of niet nodig zijn voor overleving. Het lichaam zal daarom “niet-essentiële” processen langzamer laten verlopen. Je zult snappen dat je lichaam er dus niet zo snel voor zal kiezen om het hart of de hersenen uit te zetten in tijden van stress. 😉 Maar andere processen zoals voortplanting zijn niet nodig voor de overleving, dus daar kan je lichaam energie op besparen. Dit zorgt ervoor dat hormonen die een belangrijke rol spelen bij het libido, zoals testosteron en oestrogeen, het zwaar te verduren krijgen. Dit kan weer voor een laag libido zorgen.

Als je minder zin hebt in seks, dan kun je je daar zorgen over maken. Dat is begrijpelijk. In het geval van bijnieruitputting is het echter niet zo vreemd dat je een laag libido hebt. Het is dus belangrijk om de stress uit het lijf te halen en daardoor de bijnieren weer te laten opknappen.

Libido verhogende middelen

Vaak gaan mensen op zoek naar medicijnen of andere middelen zoals kruiden om het libido te verhogen. Als je echter bijnieruitputting hebt, dan heeft dit helemaal geen zin. Als je je lijf via allerlei middelen gaat stimuleren om het libido te verhogen, dan doe je precies het tegenovergestelde van wat je lichaam wil. Je bent aan “het duwen in plaats van aan het bouwen.” Dit is belangrijk om te begrijpen. Er is niets mis met jou. Je lichaam is namelijk bezig te overleven en dan is het heel normaal dat het libido op een laag pitje staat.

Als je de bijnieren op de juiste manier laat helen, dan komt het libido langzamerhand weer terug. Sterker nog, een terugkerend libido is een teken dat het lichaam aan het herstellen is. Met libido verhogende middelen ben je in dit geval dan symptomen aan het bestrijden (wat meestal ook nog niet eens werkt). Je kunt veel beter werken aan de oorzaak van het probleem. Het zal je algemene gezondheid ook ten goede komen.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libidoproblemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.