Waarom ik 4 tot 5 eieren per dag eet

eieren en libido

Mijn moeder zei vroeger altijd: “een ei hoort erbij.” Nou, daar ben ik het helemaal mee eens. Vroeger werd ons echter altijd verteld dat je maar maximaal 3 eieren per week mocht eten. Nog steeds hebben veel mensen het idee dat veel eieren niet goed voor je is…want ja, krijg je dan niet teveel cholesterol binnen? Er zijn veel redenen om meer eieren te eten. In deze blog lees je waarom.

Eieren leveren veel proteïne

Dit zijn de bouwstenen voor je lichaam. Proteïne is een ander woord voor eiwitten. Je lichaam heeft proteïnen nodig voor zo’n beetje alles. Denk aan je haar, je huid, je spieren en pezen, je immuunsysteem…ja, wat niet? Belangrijk dus om er voldoende van binnen te krijgen en dat krijgen veel mensen niet. Eieren hebben ook nog eens een hoge biologische waarde. Dat betekent dat eieren goed worden opgenomen in het lichaam en uiteindelijk omgezet worden in lichaamscellen, zoals spiercellen. Eieren leveren ook meer proteïne relatief gezien dan bijvoorbeeld vlees, soja of zuivelproducten.

Eieren zitten bomvol nutriënten.

In eieren zitten alle mineralen en vitaminen. De enige vitamine die er niet in zit dat is vitamine C. In eieren zit ook choline. Dat is een heel belangrijk stofje. Van choline wordt o.a. acetylcholine gemaakt….choline voorkomt o.a. een vervette lever en het helpt je zenuwstelsel om goed te kunnen functioneren.

In eieren zitten de juiste vetten.

Denk aan EPA en DHA vetten, dat zijn de omega 3 vetten. We krijgen over het algemeen veel te weinig omega 3 vetten binnen ten opzichte van omega 6. Als je relatief teveel omega 6 binnenkrijgt dan omega 3 dan is het lastiger voor je lichaam om ontstekingen op te lossen. Verder zitten er ook carotenoïden in eieren, wat weer goed is voor je ogen en beschermt je ogen tegen macula degeneratie.

Maar hoe zit het dan met al dat cholesterol??

Weet je wel dat de lever zelf cholesterol aanmaakt? De lever maakt dagelijks ongeveer net zoveel cholesterol aan als het equivalent van ongeveer 14 eieren. Dan kun je begrijpen dat het een heel belangrijk stofje is. Zonder cholesterol kan je niet leven. Je geslachtshormonen worden ook van cholesterol gemaakt. Dat is onder o.a. belangrijk voor een gezond libido. Als je meer cholesterol eet, dan hoeft je lever minder cholesterol aan te maken. Lever ook weer blij, plus je geeft de lever ‘bouwstenen’ waarmee de lever zijn werk kan doen.

Eieren eten verhoogt niet het “slechte” LDL cholesterol zoals vaak wordt beweerd, het verhoogt wel het goede HDL cholesterol. Dus het is niet slecht voor je hart.

Ik eet al jaren 4 of 5 eieren per dag. Ik voel me er super bij en ik vind eieren ook gewoon heel erg lekker. Wat wel belangrijk is dat je biologische of vrije uitloop eieren eet. Het is belangrijk dat een kip buiten kan zijn, zelf wat wormpjes uit de grond kan plukken en slakken kan opsnavelen. Dan krijg je een veel gezonder ei dan wanneer de kip niet buiten komt, te weinig ruimte heeft en een eenzijdig dieet heeft.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.