Slaapproblemen verlagen je libido

slaapproblemen en libido

Veel cliënten die bij mij komen met een laag libido, die blijken daarnaast ook slaapproblemen te hebben. Ze zijn doodop en vragen zich af waarom ze zo’n laag libido hebben. Als je niet slaapt, dan is het eigenlijk heel logisch dat dit ook een negatieve impact op je libido heeft. In deze blog leg ik uit wat de verschillende oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn.

Gezond bioritme

Om lekker te kunnen slapen, heb je een gezond bioritme nodig. Dus ’s ochtends wakker worden zodra het licht wordt en naar bed gaan als het donker wordt. Dit wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Het komt erop neer dat je met de seizoenen meebeweegt. Dit houdt ook in dat je in de zomer dus minder slaapt dan in de winter. Kijk maar naar kippen…die luisteren naar hun bioritme. In de winter gaan ze eerder op stok dan in de zomer. Slimme kipjes. 😊 Dat zouden wij ook moeten doen. Maar wij gebruiken nep licht en erger nog…we zitten ’s avonds ook nog achter schermen zoals de laptop en tablet waar ‘blauw licht’ vanaf komt. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verhinderd wordt. Op tijd die schermen uitdoen dus!

Het slaaphormoon melatonine

Om lekker in te kunnen slapen heb je dus het slaaphormoon melatonine nodig. Dit hormoon wordt aangemaakt door de pijnappelklier. Deze klier wordt gestimuleerd om melatonine aan te maken zodra het donker wordt. Je hebt echter ook de juiste stofjes nodig in je lichaam om melatonine überhaupt aan te kunnen maken. Melatonine wordt aangemaakt uit L-Tryptofaan. Dat is een essentieel aminozuur en zit o.a. in banaan, eieren, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado. Een essentieel aminozuur betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Je moet het dus echt eten! Vanuit L-Tryptofaan wordt eerst serotonine aangemaakt (ook wel bekend als het happy feeling hormoon) en vervolgens wordt vanuit serotonine melatonine aangemaakt. Om van de ene stof een andere stof te kunnen maken, heb je weer ook weer andere stofjes nodig, zoals bijvoorbeeld vitamine B6, B11 en B12. Deze stofjes noemen we in dit geval ‘co-factoren’. Ze helpen om een bepaald proces in werking te zetten. Heb je een tekort aan L-Tryptofaan of aan co-factoren, dan kan het zo zijn dat je lichaam niet voldoende melatonine aan kan maken. Dan slaap je niet in of je slaapt niet door.

Het stresshormoon cortisol

Cortisol en melatonine hebben ook een relatie met elkaar. Cortisol is beter bekend als het stresshormoon. Melatonine en cortisol zijn ‘antagonisten’ van elkaar. Dat houdt in dat ze elkaar tegenhangers zijn. Als cortisol hoog is, dan is melatonine laag en visa versa. ’s Ochtends vroeg wil je dat cortisol hoog is. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je wakker wordt. Dat wordt ook wel het “cortisol awakening respons” genoemd. ’s Avonds wil je dat cortisol laag is en dat melatonine hoog is. Als je stress in je leven ervaart, dan heb je waarschijnlijk ’s ochtends een tekort aan cortisol waardoor je jezelf echt uit bed moet slepen (met tien paarden). Na het avondeten krijg je waarschijnlijk een dip, maar later op de avond leef je weer wat op en wil je nog van alles doen. Je draait dan bijvoorbeeld nog even een powerpoint presentatie in elkaar voor je werk. Maar omdat cortisol ’s avonds hoog is (en melatonine laag) kun je niet in slaap komen.

Teveel stress is ook echt ‘killing’ voor je libido, maar je snapt ook dat slaapproblemen ook niet echt lekker werken. Als je te moe bent om door de dag te komen, dan kun je niet verwachten dat je een gezond libido hebt.

Een actief immuunsysteem

Ik vertelde je al dat L-Tryptofaan omgezet wordt in serotonine en vervolgens in melatonine. Zo zou het althans moeten gaan als alles goed gaat. Bij een actief immuunsysteem gaat je lichaam echter de L-Tryptofaan omzetten in kynurenine. Dit wordt de “IDO-pathway” genoemd voor wie het wil weten. Je lichaam doet dit om extra energie te genereren voor je immuunsysteem. Een actief immuunsysteem kost namelijk veel energie. Uiteindelijk kan dit proces zorgen voor o.a. slaapproblemen. Zonder het te weten lopen veel mensen rond met een laaggradige ontsteking. In deze blog lees je meer over laaggradige ontstekingen en waarom dit een negatieve impact kan hebben op het libido.

Overactieve NMDA receptoren

Ervaar jij moeite met inslapen omdat je ‘piekerknopje’ maar niet uit wil? Je bent niet de enige! Zonder al te technisch te willen worden…dit komt door overactieve NMDA receptoren in de hersenen. Om die NMDA receptoren tot rust te kunnen brengen heb je voldoende GABA nodig (Gamma-aminoboterzuur, een neurotransmitter die een rustgevende werking op het centraal zenuwstelsel heeft) en niet teveel glutamaat (een smaakversterker zoals E621). Om de NMDA receptor te helpen tot rust te komen is voldoende magnesium nodig in combinatie met taurine. Daarnaast is het belangrijk dat je darmen goed functioneren omdat je goede darmbacteriën nodig zijn voor de productie van GABA.

Minder herstel

Tijdens je slaap gebeurt er echt van alles in je lichaam. Slaap zorgt o.a. voor het reinigen van je hersenen. Slaap je niet, dan ervaar je waarschijnlijk een wollig en duf gevoel in je hoofd. Tijdens slaap gaan o.a. ook de hormonen zoals testosteron en groeihormoon omhoog. Hierdoor kan het lichaam ‘reparaties’ uitvoeren. Verder is melatonine een antioxidant wat jou weer beschermt tegen de vrije radicalen en is hiermee dus ook belangrijk voor het herstel van je lichaam.

Je oma zei het vroeger waarschijnlijk wel eens tegen je: ‘slaap is het goedkoopste en beste medicijn’. Oma had gelijk!

De rol van de darmen

De darmen spelen ook een belangrijke rol als we naar slaapproblemen gaan kijken. Melatonine wordt uit serotonine gemaakt, maar serotonine wordt voor het overgrote gedeelte in de darmen geproduceerd. Je hebt daar echter wel een goed werkende darm voor nodig. Darmklachten en slaapproblemen gaan vaak hand in hand.

Pak je slaapproblemen aan en verbeter je libido en meer

Zoals je kunt lezen kunnen slaapproblemen verschillende redenen hebben. Ik help je graag om beter te slapen en hiermee je libido te verhogen. Je zult echter merken dat beter slapen effect zal hebben op allerlei verschillende vlakken in je leven. Lichaam en geest knappen er van op.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libidoproblemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.