Laaggradige ontstekingen en libido
Een ontsteking is een manier van het immuunsysteem om ziekteverwerkers zoals pathogenen en bacteriën te doden. Als de ziekteverwekker eenmaal dood is gemaakt, dan gaat het immuunsysteem ‘weer naar huis.’ Dat is althans de bedoeling. Veel mensen lopen rond met een laaggradige ontsteking. In het Engels noemen ze een laaggradige ontsteking ook wel een ‘low grade infection’.
Laaggradige ontstekingen zijn ondermijnend voor je gezondheid. Ik durf hier wel te stellen dat de basis van zo’n beetje alle ziekten een laaggradige ontsteking is.
In deze blog leg ik je uit:
- Wat een laaggradige ontsteking is
- Wat is het effect van een laaggradige ontsteking op je libido is
- De gevolgen van een laaggradige ontsteking
- De oorzaken van een laaggradige ontsteking
- Wat je zelf kan doen om een laaggradige ontsteking op te lossen
Wat is een laaggradige ontsteking?
Bij een laaggradige ontsteking heb je geen acute wond of een infectie, maar toch is je immuunsysteem actief. Je merkt daar in eerste instantie niet zoveel van. Je ervaart namelijk geen pijn of koorts. Maar als een laaggradige ontsteking langdurig aanhoudt, dan ga je op een gegeven moment vage klachten ervaren. Als je een bloedtest laat doen bij de huisarts dan is de kans groot dat de huisarts zegt dat je bloedbeeld er prima uitziet. De huisarts zal jou niet zo snel naar huis sturen met de diagnose ‘laaggradige ontsteking’. Huisartsen zijn hier niet op getraind. Toch is een laaggradige ontsteking wel dergelijk een probleem voor het lichaam. Dat komt omdat een actief immuunsysteem ‘duur’ is. Wat ik daarmee bedoel is dat het immuunsysteem veel energie kost. Als je een (groot) deel van je energie kwijt raakt aan je immuunsysteem, dan heb je minder energie over voor de rest van je lichaam. Bijv. om te regenereren en te herstellen. Uiteindelijk gaat dit altijd ten kosten van bepaalde systemen in je lichaam.
Wat is het effect van een laaggradige ontsteking op je libido?
Ik kan dat het beste uitleggen met een voorbeeld. Stel je hebt de griep. Hoe voel je je dan meestal? Laten we eens een paar symptomen opnoemen:
- Koorts
- Spierpijn
- Depressieve gevoelens
- Hoofdpijn
- Geen energie…je bent bekaf
- Je wilt alleen maar liggen en niet bewegen
- Prikkelbaar en geen zin om lekker sociaal bezig te zijn
Nou, je kunt je voorstellen dat je in zo’n situatie weinig zin hebt in seks. Deel deze symptomen nou eens door de helft. Noem het “griep-light.” Als de laaggradige ontsteking maar lang genoeg aanhoudt, dan ga je op een gegeven moment allerlei vage klachten ontwikkelen zoals:
- Soms een beetje koortsig gevoel
- Pijnlijke spieren, met name bij het opstaan ‘s ochtends
- Beetje somber voelen
- Regelmatig wat hoofdpijn
- Je voelt je zo moe, zonder dat je daar een verklaring voor hebt
- Je hebt steeds meer moeite om jezelf tot bewegen te dwingen. Pfff, geen puf voor.
- Je bent ook wat vaker prikkelbaar dan normaal en wilt je soms wat vaker dan vroeger sociaal terugtrekken.
Herkenbaar? Wat voor impact heeft dit uiteindelijk op je libido denk je? Zoals ik hierboven al schreef is het immuunsysteem dus heel erg ‘duur.’ De hersenen bepalen hoe de energie in het lichaam wordt verdeeld. Overleven is daarbij altijd prioriteit nummer 1. Dus je kan je voorstellen dat organen als het darmstelsel of het voorplantingsstelsel minder energie krijgen zolang de laaggradige ontsteking voortduurt. Als deze situatie maar aanhoudt, dan ontstaat er beetje bij beetje steeds meer schade aan het lichaam. Onthoudt: een goede algemene gezondheid betekent een goede seksuele gezondheid en andersom.
De gevolgen van een low grade inflammation
Als een laaggradige ontsteking chronisch wordt, dan kunnen de volgende klachten en ziekten ontstaan:
- Hooikoorts
- Allergieën
- Diabetes
- Uitputtingsziekten zoals fybromyalgie
- Reuma
- Astma
- Hoge bloeddruk
- Libido problemen
- Erectie problemen
- Hoog cholesterol
- PCOS
- Hart- en vaatziekten
- Insulineresistentie
- Schildklierproblemen
Niet zo’n gezellig lijstje hè? Daarom is het ook zo belangrijk dat een laaggradige ontsteking behandeld wordt.
De oorzaken
Het immuunsysteem blijft dus op de achtergrond ‘aan’ staan bij een laaggradige ontsteking. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
- Een lekkende darm
- Stress
- Een dieet met teveel suikers / koolhydraten
- Teveel omega 6 ten opzichte van omega 3
- Bijnieruitputting
- Transvetten
- Endotoxemie
Wat je zelf kan doen?
Je kan zelf het nodige doen om een laaggradige ontsteking op te lossen. Als je naar de oorzaken kijkt van een laaggradige ontsteking, dan zie je dat veel terug is te voeren naar leefstijl. Dit zijn de punten waar je aan kunt gaan werken:
- Zorg voor een optimale darmwerking. Eet hiervoor veel (groene) groenten en fruit en voorkom voedingsmiddelen die teveel suikers bevatten, kunstmatige toevoegingen en bestrijdingsmiddelen.
- Zorg voor voldoende slaap
- Drink genoeg water
- Beperk stress. Vraag desnoods coaching om je hierbij te ondersteunen.
- Eet meer omega 3. Dat kun je doen voor meer zeevruchten te eten. Maar je kunt ook kiezen voor suppletie. Kies dan wel voor een product met een hoge kwaliteit.
- Zorg dat je dagelijks beweegt.
- Ga naar buiten en zorg dat je vitamine D opdoet. Een tekort aan vitamine D werkt ontstekingen in de hand.
- Matig je alcohol inname
- Stop met roken. Roken lokt namelijk ook ontstekingsreacties uit in het lichaam.
Het is belangrijk dat je inzicht krijgt wat de oorzaken zijn van je laaggradige ontsteking. Doe je dat niet, dan ben je slechts met symptoombestrijding bezig. Mocht je het gevoel hebben dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken? Neem dan nu contact met mij op.