Het belang van omega 3 voor je immuunsysteem

omega 3 en immuunsysteem

In de huidige tijd met alle aandacht voor Corona zijn steeds meer mensen zich bewust van het feit dat een goed werkend immuunsysteem wel handig is. De meeste mensen weten wel dat genoeg groenten en fruit belangrijk is voor het immuunsysteem. Maar het belang van omega 3 vetzuren voor een goed werkend immuunsysteem is niet bij iedereen bekend.

In deze blog lees je het volgende:

Wat is het belang van omega 3 vetzuren?
In welk voedsel zit omega 3 en 6?
Waarom is die balans tussen omega 3 en 6 nou zo belangrijk?
Welke klachten kun je krijgen bij een tekort?
Hoe weet je of je een tekort hebt aan omega 3?
Wat kan je zelf doen om de verhouding tussen omega 3 en 6 te verbeteren?

Wat is het belang van omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren vervullen veel functies in ons lichaam, maar ze zijn met name belangrijk voor onze lichaamscellen. We hebben biljoenen lichaamscellen en het is belangrijk dat al die lichaamscellen met elkaar kunnen communiceren. Omega 3 zorgt ervoor dat de cellen soepel blijven en dat de onderliggende communicatie goed gaat. Als we praten over omega 3, dan moeten we het eigenlijk ook gelijk hebben over omega 6. Want de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is erg belangrijk voor je gezondheid. Omega 3 en omega 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Je lichaam kan ze niet zelf aanmaken. Je moet het dus uit de voeding binnen krijgen.

Er zijn 3 verschillende omega-3 vetzuren: Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er zijn ook 3 omega 6 vetzuren: linoleenzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). Het lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA en LA in GLA en AA. De omzetting van ALA naar EPA en DHA verloopt bij de meeste mensen verre van optimaal. Daarom is het belangrijk om via de voeding voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.

In welk voedsel zit omega 3 en 6?

Omega 3: ALA zit in plantaardig voedsel zoals walnoten en lijnzaad. EPA en DHA zit in vette vis, zoals haring en makreel. Omega 6: deze vetzuren tref je aan in o.a. zonnebloemolie, brood, maar ook kant-en-klaar producten, koek, chips en margarines. Als je hier zo naar kijkt, dan zal het je misschien niet verrassen dat wij in ons Westers dieet veel meer omega 6 vetten binnen krijgen dan omega 3 vetten. Dat komt omdat we veel plantaardige vetten binnen krijgen en weinig vis eten. Hierdoor is de verhouding tussen omega-6 en omega-3 ongeveer 15-25:1. De ideale verhouding tussen omega-6 en omega-3 is 3:1 tot zelfs 1:1

Waarom is die balans tussen omega 3 en 6 nou zo belangrijk?

Dat heeft o.a. met het immuunsysteem te maken. Als er een pathogeen of virus het lichaam binnenkomt, dan moet het immuunsysteem gewaarschuwd worden want de indringer moet dood gemaakt worden. Nu is het zo dat o.a. omega 6 het immuunsysteem activeert. Als het klusje eenmaal geklaard is en de vijand een kopje kleiner is gemaakt, dan moet het immuunsysteem weer naar huis. Maar iemand moet dat immuunsysteem wel weer naar huis sturen. Nou, dat doet dus o.a. omega 3. (ik schrijf steeds “o.a.” omdat er natuurlijk meer stoffen in het lichaam betrokken zijn bij het aan- en uitzetten van ons immuunsysteem)

Maar als we in onze celmembranen veel meer omega 6 hebben zitten dan omega 3, dan is het heel makkelijk voor ons immuunsysteem om een ontsteking aan te zetten, maar niet zo makkelijk om de ontsteking uit te zetten. Dus de disbalans tussen omega 6 en omega 3 door ons Westers voedingspatroon bevordert ontstekingen. Deze disbalans is daarom ook een belangrijke oorzaak van de toename van ontstekingsgerelateerde ziekten.

Welke klachten kun je krijgen bij een tekort?

De omega-3 vetzuren spelen dus een belangrijke rol in het immuunsysteem (met name EPA), maar ze helpen ook bij het gezond houden van het hart-en vaatstelsel en ze zijn belangrijk voor de hersenen (met name DHA). Als je een tekort aan omega-3 hebt in het lichaam, dan kun je o.a. de volgende klachten ontwikkelen:

  • Hart- en vaatziekten
  • Gewrichtsklachten / reuma
  • ADHD / concentratieproblemen
  • Somberheid / depressie
  • Ontstekingen
  • Slaapproblemen
  • Huidproblemen (zoals droge of ruwe huid)
  • Vermoeidheid
  • Maagzuurproblematiek

Hoe weet je of je een tekort hebt aan omega 3?

Nou dat is niet zo moeilijk om achter te komen. Je hebt er ook zeker geen dure testen voor nodig. Als je geen of weinig vette vis, schelp-en schaaldieren eet dan is de kans erg groot dat je een tekort hebt. Helemaal als je moeder en grootmoeder ook niet echt visliefhebbers waren. Omega 6 krijgen we altijd wel binnen. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Maar omega 3 is dus een ander verhaal. Daar zul je in je voedingskeuzes bewust aandacht aan moeten besteden om genoeg omega 3 binnen te krijgen in verhouding tot omega 6.

Wat kan je zelf doen om de verhouding tussen omega 3 en 6 te verbeteren?

Nou, dit wordt denk ik een inkoppertje, maar er zijn drie manieren om de verhouding tussen omega 3 en 6 te verbeteren.

  1. Minder omega 6 eten. Dus vermijdt kant-en-klare producten, chips, koekjes, margarine, halvarine, zonnebloemolie, maisolie, etc.
  2. Eet meer omega 3. Dus eet vette vis, zoals makreel, haring, sardines, etc. Maar je kunt ook chiazaad door je voeding doen of zeewier eten. Er zit zelfs wat omega 3 in groene bladgroenten.
  3. Neem vis suppletie. Zorg voor een goed merk met zuivere visolie waar toxines etc uit gefilterd is. Sommige mensen hebben een hekel aan vis capsules omdat ze er vieze ‘boertjes’ van laten met een visgeur. Dat is natuurlijk niet zo fijn. Maar dan heb je niet de juiste visolie te pakken. Als je een visolie van goede kwaliteit slikt, dan heb je hier geen last van.

Mocht je het gevoel hebben dat jouw omega 3 en 6 balans wel wat verbetering behoeft, doe er dan wat aan. Want een goede algemene gezondheid komt je seksuele gezondheid ten goede! Omega 3 heeft overigens ook een positief effect op het libido. In deze blog heb ik mij geconcentreerd op de relatie tussen omega 3 en het immuunsysteem. Maar in een volgende blog zal ik mij richten op omega 3 en het libido.

Wil je weten wat jij kan doen om je gezondheid te verbeteren en daarmee ook je seksuele gezondheid? Neem dan contact met mij op!

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.