Omega 3 en libido

omega 3 en libido

Voor een gezond libido is het belangrijk dat je dopamine en testosteron levels hoog genoeg zijn en dat je serotonine niveaus stabiel zijn. Voeding speelt hierin een belangrijke rol en met name omega 3 vetten. Omega 3 en libido horen bij elkaar. Omega 3 verhoogt namelijk o.a. het dopamine niveau in het lichaam.

In deze blog lees je het volgende:

Wat heeft omega 3 met je libido te maken?
Omega 3 uit dierlijke bronnen
Het belang van het vrouwelijk libido

Wat heeft omega 3 met je libido te maken?

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten even terug gaan naar de evolutie. Zoals de meeste mensen wel weten komen we oorspronkelijk allemaal uit Afrika. Op een gegeven moment zijn we uit Afrika weggelopen. Dat deden we langs de kust. In het Engels hebben ze daar een leuke uitdrukking voor: ‘coasting out of Africa’. Waar we allemaal heen zijn gelopen, dat ga ik hier niet bespreken. Maar het mag duidelijk zijn dat dit proces heel lang geleden is gestart en dat het echt heel erg lang heeft geduurd voordat we bijvoorbeeld Nederland bereikten (wat toen nog geen Nederland was, maar ik dwaal af).

Het punt wat ik wil maken is dat we dus langs de kust omhoog liepen en dat we dus met name veel vis aten, schelpdieren, zeewier, etc. Wat zit daarin? Juist! Omega 3. In de evolutie van de mens heeft omega 3 een hele belangrijke rol gespeeld. Die omega 3 zat overigens niet alleen maar in vis. We aten in die tijd namelijk ook veel groeten, knollen, insecten en dieren die vrij rond hadden gerend. Allemaal goede bronnen van omega 3. Granen zoals we die nu eten, die hadden we in die tijd niet. Fruit was er ook lang zoveel niet. Alleen in bepaalde seizoenen.

Omega 3 uit dierlijke bronnen

Of een dier een bron is van omega 3, dat is afhankelijk van wat de dieren verteren. ‘Je bent wat je eet’ geldt ook hier. Dieren die veel gras eten en veel bewegen, die bevatten omega 3. Maar in wat voor wereld leven we nu? Het vlees wat we nu consumeren is veelal afkomstig van koeien en varkens die de hele dag in een stal staan en geen beweging krijgen. Daarnaast bestaat een groot deel van hun dieet uit granen, zoals mais en tarwe, maar ook uit soja. Je kunt je voorstellen dat het vlees van deze dieren ons niet echt voorziet in omega 3. Ze voorzien ons wel van omega 6. Hierdoor krijgen we teveel omega 6 binnen ten opzichte van omega 3. Waarom die balans tussen omega 3 en 6 zo belangrijk is, dat kun je lezen in een van mijn vorige blogs.

Het belang van het vrouwelijk libido

Je kunt je voorstellen dat voor het voortbestaan van het menselijk ras, het vrouwelijk libido best belangrijk is. Maar waarom zou dat iets te maken hebben met omega 3? Ik geloof dat vrouwen gedurende de evolutie een hoog libido hadden in tijden van overvloed, dus wanneer er voldoende voeding was. Het is evolutionair gezien ook logisch dat het libido van vrouwen daalde in tijden van honger en uiteraard wordt een vrouw in tijden van honger sowieso minder snel zwanger. Een zwangere vrouw heeft namelijk een constante toevoer van voedsel nodig. Daarnaast bestaan de hersenen van de mens grotendeels uit DHA vetten (dat is een omega 3 vetzuur). Als een vrouw zwanger is, dan is het dus erg belangrijk dat ze goed in haar ‘omega 3 voorraad’ zit. DHA is namelijk zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. In de borstvoeding zit ook veel DHA. Dat is logisch want de hersenen van de baby moeten nog verder doorgroeien. Maar al die omega 3 komt uit de moeder. Dus als de moeder niet voldoende omega 3 binnenkrijgt, dan raken haar omega 3 voorraden op. Het libido is belangrijk voor het voortbestaan van de mensheid, maar voldoende inname van omega 3 hangt daarmee dus samen. Helaas hebben veel mensen in de westerse wereld een tekort aan omega 3. In feite kun je stellen dat het lichaam het gevoel heeft dat we weer in tijden van hongersnood leven. Dat is o.a. een van de redenen waarom zoveel vrouwen libido problemen hebben. Gelukkig is deze ondervoeding te verhelpen.

Zorg wel voor een visolie van goede kwaliteit en zorg ook dat je weet hoeveel visolie je per dag nodig hebt. Wil je daar hulp bij of hulp bij je libido problemen? Neem contact met mij op voor een afspraak.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.