Je libido verhogen? Denk aan dopamine en omega 3

Wil je je libido verhogen? Veel mensen denken dan aan seks toys en dat soort dingen. Maar dat verhoogt het libido slechts voor korte duur, als het überhaupt al je libido verhoogt. In plaats van naar toys te grijpen, denk ook eens aan je dopamine niveaus. Dopamine en libido hebben namelijk met elkaar te maken. Dopamine en omega 3 ook. Het leuke is: met voeding kun je je dopamine niveau verbeteren. 🙂

In deze blog lees je het volgende:

Wat is dopamine?
Wat heeft dopamine met libido te maken?
Wat zijn tekenen van een laag dopamine gehalte?
Wat zijn oorzaken van een dopamine tekort?
Hoe kun je je dopamine verhogen en daarmee je libido?

Wat is dopamine

Over dopamine is zoveel te vertellen. Het is een neurotransmitter, maar het werkt ook als een hormoon. Dopamine is een “doen hormoon”. Daarmee bedoel ik dat het ervoor zorgt dat je zin hebt om dingen de ondernemen, je toont initiatief. Het maakt ons moedig. Dopamine zorgt bijvoorbeeld ook voor onze motoriek. De belangrijkste (en bekendste) taak van dopamine is dat het ons beloningssysteem in de hersenen activeert. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dus als jij iets doet wat je fijn vindt, dan komt daar dopamine bij vrij. Tyrosine is de voorloper van dopamine en tyrosine is een aminozuur wat je via voedsel binnenkrijgt.

Wat heeft dopamine met libido te maken?

Zaken die voor de evolutie belangrijk zijn, zoals eten en sex, die worden beloond met het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Verder zorgt dopamine voor gevoelens van verlangen en speelt het een sleutelrol in het libido omdat het deels verantwoordelijk is voor hoe goed we plezier kunnen ervaren. Dopamine zorgt ervoor dat dingen lekker smaken, er goed uit zien, lekker ruiken en lekker voelen. Door dopamine voelt een vrouw zich verbonden met haar vrouwelijkheid, haar sensualiteit en het zorgt ervoor dat ze kan genieten van aanrakingen. Als je zin hebt in seks, dan heeft dit o.a. met dopamine te maken. That’s the dopamine talking! 🙂 Nou snap je ook waarom psychotherapeuten en seksuologen adviseren om leuke dingen te ondernemen, zoals een weekendje weg, een massage, een bubbelbad nemen, etc. Deze activiteiten geven dopamine vrij. Echter, dit zal vaak niet genoeg zijn, omdat er op onderliggend lichamelijk niveau disbalansen zijn.

Wat zijn tekenen van een laag dopamine gehalte?

Een eerste signaal van een dopamine tekort is wel dat je moeilijk kunt focussen. Je leest bijvoorbeeld een boek en je hebt na een tijdje geen flauw benul wat je nou gelezen hebt. Kortom, je concentratie is niet al te best. Andere tekenen kunnen zijn:

  • Je motoriek verslechtert. Het is alsof je lood in je schoenen hebt. (nou snap je ook gelijk waarom de ziekte van Parkinson met dopamine te maken heeft)
  • Je voelt je passief. Je staat in een “No Go” stand. Niet voorruit te branden.
  • Je bent in jezelf gekeerd. Ik bedoel hiermee geen depressie, maar meer een ongeïnteresseerde onverschilligheid. Het laat je koud. Je voelt geen vonk.
  • Je hebt het gevoel van alles te “moeten”. Je zegt de hele dag: ‘Ja, maar ik moet…’
  • Je weet niet welke beslissingen je wilt maken in het leven, of je maakt de verkeerde beslissingen. Je weet niet wat je wilt.
  • Je weet niet hoe je je problemen moet oplossen.
  • Laag libido

Wat zijn oorzaken van een dopamine tekort?

De meeste mensen weten wel dat bij stress adrenaline vrijkomt. Maar wat veel mensen niet weten is dat dopamine de bouwstof is van adrenaline. Dus als je stress ervaart, dan wordt je dopamine omgezet in adrenaline. Dus veel stress betekent weinig dopamine! Natuurlijke heeft dopamine veel meer functies dan omgezet worden in stress, zoals je in deze blog ook wel leest. Maar als je stress hebt, dan heeft de omzetting van dopamine naar adrenaline altijd voorrang. Logisch, want we zijn er evolutionair op ingesteld om te overleven. Nou, en hoeveel stress hebben wij met z’n allen tegenwoordig? Best veel kan ik je zeggen.

Verder krijgen via ons Westers voedingspatroon over het algemeen te weinig voedingsmiddelen binnen waar ons lichaam weer dopamine van kan maken. Denk aan omega 3.

Hoe kun je je dopamine niveaus verhogen en daarmee je libido?

Met visolie!

Visolie verhoogt de dopamine niveaus in de hersenen. Het actieve ingrediënt in visolie is omega 3. We weten allemaal wel dat omega 3 beschermt tegen hart-en vaatziekten. Maar het doet veel meer dan dat. Omega 3 helpt ook bij het verminderen van depressies, het verminderen van ontstekingen, het speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem, etc. Maar zoals gezegd heeft omega 3 ook invloed op de dopamine huishouding. Je kunt het beste visolie capsules van goede kwaliteit innemen. Ik hoor het je zeggen: waarom niet gewoon vis eten? Even heel eerlijk….ga jij elke dag vis eten? Het moet ook nog vette vis zijn. Plus we hebben ook nog te maken met vervuiling van onze wateren. Dus teveel vis eten is ook weer niet goed voor je tegenwoordig. Bij visolie heb je dit probleem niet. Als je visolie van goede kwaliteit slikt, dan zijn de toxines, metalen, etc eruit gefilterd.

Met chocolade

Iets anders wat ook een positief effect op je dopamine huishouding heeft is pure chocolade. Daarnaast zit er iets in chocolade wat hetzelfde stofje produceert wanneer je verliefd bent. Nou, als dat geen goede reden is om chocolade te eten, dan weet ik het ook niet meer. 🙂 Niet teveel ervan nemen, gewoon een blokje per dag, want er zit ook wat cafeïne in chocolade.

Verminder stress

Stress is echt een libido killer. Stress zorgt voor een serieuze verlaging van je dopamine huishouding. Maar stress zet ook allerlei andere systemen in het lichaam aan waardoor het een negatief effect heeft op je libido.

Met suppletie

Daarnaast zijn er ook stoffen die je in kunt nemen om je dopamine huishouding te verhogen. Denk hierbij aan L-Dopa of Tyrosine. Ga hier alsjeblieft niet zelf mee lopen rommelen. Want voordat je dit soort suppletie kunt innemen, moet je naar meer zaken kijken dan alleen naar je dopamine huishouding. Laat je adviseren door een orthomoleculair therapeut.

Even voor de volledigheid….Dopamine kan o.a. ook verhoogd worden door suikers eten, drugs en gokken. Dopamine kan dus ook verslavend werken. Om op deze manier je dopamine huishouding te verhogen kan ik dan ook niet adviseren. Dat snap je.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.