Bijnieruitputting en libido

bijnieruitputting en libido

Je hebt misschien wel eens gehoord van ‘bijnieruitputting’ dat kan ontstaan na langdurige stress. De bijnieren zijn kleine klieren die bovenop de nieren liggen. Met de nieren zelf hebben ze niet zoveel van doen, maar ze maken wel erg belangrijke hormonen zoals o.a. cortisol en (nor)adrenaline. Als je last hebt van bijnieruitputting, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je libido.

Wat doet cortisol?

Cortisol kennen de meeste mensen wel als het stresshormoon. Maar cortisol is niet slecht. We hebben altijd wel cortisol nodig. Met name in de ochtend. Cortisol maakt je wakker in de ochtend. Dat wordt de cortisol awakening respons (CAR) genoemd. Verder zorgt cortisol ervoor dat we fris en fruitig de dag doorkomen. Maar net zoals bij alles is balans belangrijk. Dus te veel cortisol is niet zo handig.

Cortisol wordt dus door de bijnieren aangemaakt. Tijdens momenten van stress wordt er meer cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en dat het immuunsysteem wordt verlaagd. Dat is handig wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevindt waarin je net gewond bent geraakt. Dan heb je genoeg suiker in het bloed nodig om snel energie van te maken zodat je kunt vluchten of vechten. Daarnaast moet die wond nog niet gaan zweren, want dat kan je overlevingskansen op dat moment verminderen. Zo is het stresssysteem evolutionair ontwikkeld. Als de stress slechts tijdelijk is, dan is dit geen enkel probleem. Maar als de stress chronisch is, dan kan kunnen de bijnieren uiteindelijk uitgeput worden. We spreken dan van bijnieruitputting.

Symptomen van bijnieruitputting

Een paar symptomen van bijnieruitputting:
🥀 ’s Ochtends moeilijk op kunnen staan
🥀 ’s Avonds opeens opleven en dan nog actief worden
🥀 Slaapstoornissen
🥀 Hoge ontstekingsgevoeligheid
🥀 Lage bloedsuiker (duizelig)
🥀 Slecht tegen stress kunnen gevoelig
🥀 Gevoelig zijn voor scherp licht, hard geluid en geur
🥀 Lage bloeddruk
🥀 Slecht geheugen
🥀 Donkere kringen onder de ogen
🥀 Drang naar zoute en/of zoete voedingsmiddelen
🥀 Libido verminderd

Waarom is verminderd libido een van de symptomen van bijnieruitputting? Dokter Wilson omschrijft dat in zijn boek ‘bijnieruitputting’ heel mooi. Hij schrijft dat je het vanuit het perspectief van je lichaam moet bekijken. Als je midden in een gevecht zit met een tijger en voor je leven moet rennen (je hebt dus veel stress) dan is het geen goede tijd om je verliefd te voelen. De reden hiervoor is dat je al je energie nodig hebt om te kunnen overleven.

In de reguliere gezondheidszorg wordt bijnieruitputting nog steeds niet (h)erkent, laat staan het effect ervan op je libido. Dat terwijl de klachten behoorlijk vervelend kunnen zijn. Er bestaat geen medicijn voor bijnieruitputting. Maar gelukkig is het wel mogelijk om met voeding, suppletie en leefstijl het probleem op te lossen.

Wat kun je o.a. doen aan bijnieruitputting?

🌹 De stress verminderen. Zoek naar de oorzaak van je stress. Is er iets in je
leven wat veel energie kost?
🌹 De voeding verbeteren: vermijd suikers, E-nummers, overmatig
alcoholgebruik, voedingsmiddelen waar je intolerant of allergisch voor
bent en bestrijdingsmiddelen.
🌹 Suppletie toevoegen: vitamines en mineralen, maar ook kruiden om je
stress bestendiger te maken. Een voorbeeld hiervan is rhodiola.
🌹 Niet intensief gaan sporten, want hiermee belast je de bijnieren te veel.
Beter is om korte sessies krachttraining te doen.
🌹 Dingen doen die je ontspannen!

Als je lichamelijke klachten hebt opgelopen door te lange periodes van stress dan is maatwerk is zijn plaats. Een ding is zeker: zolang je cortisol huishouding niet in balans is, zal je libido er niet erg blij van worden.

Wil je weten of jij wellicht last hebt van bijnieruitputting, neem dan contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.

Vraag hier mijn gratis e-book aan met 7 tips voor je libido waar je gelijk zelf mee aan de slag kunt gaan.