Progesteron en libido

progesteron en libido

Progesteron en oestrogeen kennen we allemaal wel als de ‘vrouwelijke hormonen.’ Voor het libido is het belangrijk dat de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen in balans zijn. In deze blog ga ik mij richten op progesteron en het libido.

Progesteron speelt een grote rol bij de menstruatiecyclus en het is een belangrijk hormoon als je zwanger wilt worden en blijven. Het wordt ook wel het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd. Zo halverwege de cyclus hebben vrouwen een eisprong (als alles goed gaat hè, want die cyclus is een kwetsbaar proces). Dat eitje komt uit een follikel. Een follikel is heel simpel gezegd een eicel met daaromheen een omhulsel van cellen. Na de eisprong verandert het follikel in het ‘gele lichaam’ en dat gele lichaam geeft dan progesteron af. Progesteron wordt ook (in mindere mate) in de bijnieren aangemaakt.

Wat zijn de functies van progesteron zoal?

✔️Het zorgt voor groei van het baarmoederslijmvlies
✔️Het beschermt de bevruchte eicel
✔️Zorgt voor rust
✔️Ondersteunt de diepte en de duur van de slaap
✔️ Belangrijk voor de schildklier (helpt bij omzetting van T4 naar T3)
✔️ Is betrokken bij vetverbrandingsprocessen (Yay!)
✔️ Progesteron verhoogt je libido (Yay! 🙂 )

Helaas is het zo dat veel vrouwen laag in hun progesteron zitten. Vooral vrouwen die 40 jaar en ouder zijn en vrouwen na de overgang. Daarnaast is de verhouding tussen progesteron en oestrogeen bij veel vrouwen ook niet optimaal. Het komt namelijk veel voor dat er teveel oestrogeen is ten opzichte van progesteron.

Welke symptomen kun je o.a. ervaren bij een tekort aan progesteron?

✔️Migraine
✔️PMS klachten
✔️Overgangsklachten
✔️Verlaagd libido 🙁
✔️Onregelmatige menstruatiecyclus
✔️Sombere gevoelens

Oorzaken progesteron tekort

Progesteron wordt gemaakt door cholesterol. We zijn helaas heel erg bang gemaakt voor vet, waardoor veel vrouwen te weinig goede vetten binnen krijgen. We hebben vetten nodig in onze voeding. Maar dan heb ik het niet over vetten uit een zak friet met een dikke klodder mayonaise hè? 😉 Ik heb het over goede vetten uit vette vis, zoals makreel en haring. Ook heb ik het over olijfolie, boter, kokosvet, vet uit noten en avocado, etc.

Verder is het zo dat stress heel veel progesteron kost. Hoe zit dat? Als er veel stress is, dan wordt progesteron omgevormd tot cortisol. Niet fijn.

Wat kan je zelf doen om je progesteron te verhogen?

✔️ Zorg voor voldoende vitamine E inname. Progesteron is namelijk makkelijk te oxideren en dus gevoelig voor vrije radicalen. Vitamine E is een vette antioxidant en het zit o.a. in walnoten en olijfolie.
✔️ Vermijd stress!
✔️ Eet de juiste vetten.
✔️ Probeer bij overgewicht af te vallen. Met name extra kilo’s op de bovenbenen en billen kunnen een teken zijn van teveel oestrogeen t.o.v. progesteron.
✔️ Zorg voor een stabiele bloedsuiker. Dus mijd suikers en snelle koolhydraten.
✔️ Zorg voor voldoende zink inname. Zink ondersteunt namelijk de ovulatie. Na de ovulatie produceert het gele lichaam progesteron. Zink zit met name in alles wat uit de zee komt. Dus vis en schelpdieren.
✔️ Eet veel groente zodat je genoeg vezels binnen krijgt. Je hebt een goede darmflora nodig om de oestrogeen die afgebroken wordt in de lever, via de darmen af te kunnen voeren.
✔️ Zorg voor voldoende magnesium inname. Magnesium heeft ontzettend veel functies in het lichaam en is vooral belangrijk bij stress. Magnesium zit o.a. in pompoenpitten, pistache nootjes, pijnboompitten en donkere chocolade.
✔️Zorg voor voldoende vitamine B6 inname. Vitamine B6 speelt o.a. rol bij de vorming van geslachtshormonen. Vitamine B6 zit o.a. in broccoli, cashewnoten, eieren en kropsla.

Er is altijd een oorzaak voor hormonale klachten

Als je last hebt van hormonale klachten, dan is daar altijd een oorzaak voor. De symptomen zijn een uiting van je lichaam dat er een onbalans is. Hormonale disbalans heeft ook invloed op je libido, dus zorg goed voor je hormonen. Voor een persoonlijk advies over je hormonale balans kun je contact met mij opnemen.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.

Vraag hier mijn gratis e-book aan met 7 tips voor je libido waar je gelijk zelf mee aan de slag kunt gaan.