Te moe voor seks? Doe er wat aan!

te moe voor seks

Van de week belde een oud studiegenoot mij op. Ik had haar al jaren niet meer gesproken. Ze zei: ‘jij doet toch iets met orthomoleculaire therapie en libido?’ Ik vertelde haar dat dit klopte. Ze riep: ‘Ik ben door mijn huisarts doorgestuurd naar een seksuoloog omdat ik geen zin meer heb in seks! Maar ik weet het niet hoor, zou dit nou de oplossing voor mij zijn? Ik ben ook gewoon te moe voor seks!’

We spraken een tijdje en ik vroeg haar hoe het ging tussen haar en haar man. Ze vertelde me dat ze een goed huwelijk met haar man heeft en dat ze haar man nog steeds aantrekkelijk vindt. Ze kermde: Ik ben gewoon te moe voor seks en ik kan me er totaal niet meer toe zetten! Pfff, wat is er mis met mij?’
‘Er is niks mis met je, maar het is wel goed om eens te onderzoeken waar die vermoeidheid nou vandaan komt,’ zei ik. Na wat doorpraten werd al gauw duidelijk dat ze veel stress ervaart op haar werk en dat gezond eten er vaak bij inschiet. Ze heeft diverse lichamelijke klachten en ze wil daarnaast een aantal kilo’s kwijt.

Te moe voor seks een psychologisch of lichamelijk probleem?

Gebrek aan seksueel verlangen wordt regelmatig behandeld als een psychologisch probleem. Terwijl het goed mogelijk is dat je te moe voor seks bent door bijvoorbeeld onderliggende lichamelijke kwalen. Dokters zijn over het algemeen minder gefocust op voeding en leefstijl als een manier om de vrouwelijke seksualiteit te verbeteren. Artsen krijgen in hun jarenlange studie maar een paar uur les over voeding. Veel artsen weten bijvoorbeeld niet dat visolie het dopamine niveau kan verhogen. Ze weten niet dat magnesium en zink invloed hebben op de hoeveelheid SHBG (sex-hormone-binding-globulin) dat aangemaakt wordt door de lever. SHBG heeft namelijk weer invloed op de hoeveelheid ‘vrije testosteron’ dat door je bloed stroomt en dat heeft weer invloed op je libido.

Voeding en libido

Voeding heeft invloed op het libido. Zo is het belangrijk dat we voldoende eiwitten en bepaalde vetten eten. Maar grote hoeveelheden koolhydraten, met name de ‘lege’ koolhydraten moeten vermeden worden. Vooral ’s avonds laat. Koolhydraten verhogen namelijk het serotonine gehalte in de hersenen en zorgen voor bloedsuikerschommelingen. Dit kan weer een negatief effect hebben op je zin in seks. Ik hoor het je zeggen: ‘door serotonine voelen mensen zich toch goed?’ Ja, dat is zo, maar het gaat om balans. Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva (SSRI’s) verhogen ook de serotonine niveaus. Het is bekend dat deze medicijnen een negatief effect kunnen hebben op het libido.

Bij libido problemen kijken naar het hele plaatje

Bij libido problemen moet er gekeken worden naar medicijngebruik, maar ook naar de omstandigheden waarin iemand zich bevindt. Mensen met diabetes type 2 moeten bijvoorbeeld opletten dat ze genoeg kalium binnen krijgen. Vrouwen die hevig menstrueren kunnen een gebrek aan ijzer krijgen. Als iemand zeer intensief sport, dan kan er meer behoefte zijn aan magnesium. Antihistamine tabletten (bijv. bij hooikoorts) kunnen er voor zorgen dat je slijmvliezen uitdrogen…en dat zijn niet alleen de slijmvliezen in en rond je neus, maar ook in je vagina. Als iemand heel moe is, hoe is het dan gesteld met haar bijnieren? Kortom, allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer er sprake is van een gebrek aan seksueel verlangen.

Een goed gesprek is nooit weg, maar bij libido problemen kan het zeker de moeite waard zijn om ook naar voeding en leefstijl te kijken. Want een goede algemene gezondheid komt je seksuele gezondheid ten goede!

Wil je weten wat jij kan doen om je gezondheid te verbeteren en daarmee ook je seksuele gezondheid? Neem dan contact met mij op!

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.

Vraag het gratis e-book aan met daarin 7 tips voor je libido om meteen zelf mee aan de slag te gaan.