Hoe ziet jouw ontlasting eruit?

Hoe ziet jouw ontlasting eruit?

Poepen. Ontlasting. Stoelgang. Allemaal woorden voor hetzelfde…en een onderwerp waar we het niet graag over hebben. Kijk jij wel eens achterom nadat je ‘een grote boodschap’ hebt gedaan op het toilet? Nee? Nou, dan zou ik daar maar eens snel mee beginnen. Je ontlasting zegt namelijk veel over jouw gezondheid. Dus hoe ziet jouw ontlasting eruit? Ga op onderzoek uit!

  1. Kleine harde ronde bolletjes. Ze zien er wat droog uit. Dat kan betekenen dat je teveel proteïne binnen krijgt. Bijvoorbeeld als je proteïne shakes drinkt of heel veel vlees eet en geen groenten. Proteïne neemt veel water op in de darmen en daarom zien ze er ook uit als droge keutels. Als daarnaast ook nog de eiwitvertering niet goed gaat door een gebrek aan maagzuur, dan verblijft de ontlasting te lang in de darmen en dat zorgt er ook voor dat het uitgedroogd is. Het kost moeite om deze ontlasting uit te scheiden (constipatie).
  2. Een brokkelige “worst”. Is lastig uit te scheiden. Duidt ook op constipatie. Zorg dat je voldoende water binnenkrijgt.
  3. Vlokken die niet echt een vorm hebben. Het is beetje tegen diarree aan. Dat kan ermee te maken hebben dat je net begonnen met het eten van veel groenten en je verteringsysteem kan dit nog niet aan. Dat kan komen door een gebrek aan verteringsenzymen. Je kunt dan niet zo goed deze groenten verteren en opnemen. De bacteriën die leven van vezels, kunnen het dan niet meer aan en zorgen ervoor dat de ontlasting snel verwijderd wordt. Probeer andere typen groenten. Wat ook kan helpen is de groenten niet rauw te eten. Maar let op: als je niet over rauwe groenten kunt, dat klopt dan ook niet. Een gezond verteringsstelsel is prima in staat om rauwe groenten te verteren.
  4. Drijvende ontlasting. Je ontlasting hoort te zinken. Als het drijft, dan komt dat omdat er teveel vet in je ontlasting zit. Dat kan komen omdat je niet genoeg gal hebt om het vet te verteren. Wat ook een mogelijkheid is dat er teveel gassen in de ontlasting zit omdat de koolhydraten in de voeding niet goed verteerd worden. Aloë Vera kan hier goed bij helpen. Zorg dan wel voor Aloë Vera van goede kwaliteit. Een andere mogelijkheid is de aanwezigheid van een parasiet in de darmen. Parasieten kunnen de vertering in de darmen erg verstoren. Grote kans dat je dan ook last hebt van erg stinkende ontlasting.
  5. Remsporen in het toilet. Dit kan te maken hebben met een tekort aan enzymen uit de alvleesklier. Met name het enzym lipase wat verantwoordelijk is voor de vertering van vetten. Het drinken van Aloë Vera kan ook hier goed bij helpen, omdat er o.a. verschillende verteringsenzymen in Aloë Vera zitten. .
  6. Bloed in de ontlasting. Check eerst even of je niet gisteren rode bietjes hebt gegeven. Want rode bietjes kunnen een wat rode stoelgang geven. Maar meestal komt bloed bij de ontlasting door aambeien. Als dat het niet is, ga dan naar je dokter.

Normale en gezonde ontlasting ziet er uit als een mooie donkerbruine sigaar. Je produceert deze sigaar een of twee keer per dag. Het hoort er soepel uit te komen en je voelt je opgelucht na de boodschap. Verder hoort het zo dat je weinig wc-papier nodig hebt. Dus heb jij altijd van die verpakkingen met vochtig wc-papier vlakbij de wc staan, weet dan dat je dit niet nodig zou moeten hebben. Verder hoort je ontlasting niet al te erg te stinken, want dit kan duiden op onverteerde eiwitten. Natuurlijk ruikt ontlasting nooit naar rozen, maar het hoort niet dagelijks te “rieken.” 😉

De kwaliteit van de ontlasting heeft alles te maken met je voedingspatroon. Maar ook met je hormoonhuishouding, lichamelijke beweging en natuurlijk een optimale darmflora. Alles hangt met elkaar samen. Als je darmen niet lekker functioneren, dan voel je je over het algemeen niet fijn.

Heb je het gevoel dat jouw darmen wel wat ondersteuning kunnen gebruiken? Neem dan nu contact met mij op.