Beweging en stress

beweging en stress

Al eerder heb ik erover geschreven: stress heeft een negatieve invloed op het libido. Dus stress wil je zoveel mogelijk voorkomen, maar je ontkomt er niet altijd aan. Vooral niet in deze tijd. 😉 Een goede manier om stress kwijt te raken is via beweging. Van bewegen wordt je ook stressbestendiger. Hele goede redenen dus om je sportkleding aan te trekken en dan vervolgens ook echt te gaan bewegen hahaha.

Beweging & stress

Als je stress ervaart, dan vinden er allerlei fysiologische reacties plaats in je lichaam. Bij stress maakt je lichaam zich klaar om te vechten, te rennen of om een grote krachtsinspanning te leveren. Je lichaam maakt hier energie voor vrij. Door te bewegen vang je deze stressreactie op en breng je je lichaam weer in balans. Dit is de reden dat beweging zo goed werkt bij stress. Je kunt je lekker afreageren via sport. Ik ken iemand die een boksbal heeft en daar regelmatig helemaal op los gaat. Heerlijk! Je laat hiermee de energie vrij.

Of je nou psychische stress hebt of stress door fysieke inspanning, beide keren maakt je lichaam cortisol aan. Echter, de fysieke inspanning is tijdelijk terwijl psychische stress veelal lang duurt. Zodra je klaar bent met sporten, dan gaat je lichaam zich herstellen en wordt de cortisol na het sporten afgevoerd. Dat is het grote voordeel van tijdelijke stress door fysieke activiteit.

Voel je goed

Er zijn nog meer voordelen aan beweging. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam endorfines aanmaakt. Endorfines zijn stofjes die je goed laten voelen. Deze ‘feel-good’ stofjes zorgen er voor dat je steeds weer opnieuw in beweging wilt komen. Mits het sporten niet als een verplichting voelt of opgedrongen wordt door iemand anders. Zorg dus dat je een sport kiest waaraan je plezier beleeft. Want hoe vaker je het doet, hoe vaker je het ook zal willen blijven doen.

Daarnaast is het zo dat jij controle hebt over hoe lang je sport, welke sport je doet, etc. Terwijl je bij psychische stress soms het gevoel kan hebben dat het je overkomt en dat je er zelf geen controle over hebt.

Beweging is goed voor je libido

Een ander voordeel van sporten is dat het ook goed is voor je libido. Door sporten gaat je bloed sneller stromen omdat je hart sneller gaat kloppen. Hierdoor stroomt er ook bloed naar je geslachtsorganen. Je conditie verbetert door sporten, wat ook je zin in seks kan verbeteren. Als je door sporten meer spiermassa ontwikkelt, dan heeft dit ook weer effect op je testosteronlevels. Testosteron is belangrijk voor een gezond libido. Daarnaast krijg je meer zelfvertrouwen door sporten, wat ook weer een positief effect op je libido kan hebben. Als laatste is sporten goed voor je immuunsysteem. En ik zeg altijd maar zo: een goede algemene gezondheid komt je seksuele gezondheid ten goede!

Beweging & immuunsysteem

Beweging heeft een positieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Een gezond immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder kans maakt op auto-immuunziekten of ontstekingsziekten. Een zittend leven daarentegen vergroot juist de kans dat je gezondheidsklachten oploopt. Je hebt vast wel eens de uitdrukking “zitten is het nieuwe roken” gehoord. Dat is niet voor niets. Als je veel zit, dan heb je meer kans op ontstekingen en dit zorgt voor pijn en ongemak. Wat er weer voor zorgt dat het moeilijker is om überhaupt in beweging te komen. Toch zorgt beweging ervoor dat de pijn op de lange termijn minder kan worden. Uiteraard moet je wel rekening houden met jouw situatie en een sport kiezen die past bij jouw situatie.

Nog even alle voordelen van beweging op een rij:

  • Je cortisol levels komen in balans komen in plaats van dat ze sky high blijven
  • Je wordt stressbestendiger
  • Je voelt je goed door de endorfines die vrijkomen
  • Het is goed voor je libido
  • Het zorgt voor zelfvertrouwen
  • Het verhoogt je testosteronlevels
  • Je gaat stralen 😊
  • Het is goed voor je immuunsysteem

Redenen genoeg toch?

Wil je onderzoeken hoe je jouw gebrek aan libido en/of gezondheidsproblemen op een natuurlijke manier kunt aanpakken? Neem dan contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.