Verslaafd aan stress? 5 tips om je stress de baas te zijn!

stress is een libido killer

Ontspanning en plezier is in deze onzekere tijden geen luxe. Sterker nog, je stress verlagen in deze tijd is van levensbelang!

Bij dreigend gevaar wordt adrenaline in het lichaam aangemaakt, om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen in microseconden. Het lichaam maakt dan eerst adrenaline aan, gevolgd door cortisol. Dit is super als we direct gevaar moeten ontwijken. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met een overval of een brand in huis. Dat zijn vecht-en vlucht situaties. (fight-flight).

Maar het is verschrikkelijk wanneer cortisol constant door onze aderen stroomt vanwege waargenomen bedreigingen die ons leven niet direct in het hier en nu bedreigen. Voorbeelden hiervan zijn angst voor COVID-19, de hypotheek die betaald moet worden of die treiterende collega op het werk. Dit zijn wel reële en werkelijke bedreigingen, maar onze reacties daarop kunnen worden beheerd, in tegenstelling tot situaties waarin we ons in direct dreigend gevaar bevinden.

De nieuwe drug

Cortisol wordt dan een hormoon waarop ons lichaam vertrouwt, waardoor het probleem van verslaving eraan een zeer reële bedreiging wordt. Als we verslaafd zijn aan cortisol, gaan we onbewust op zoek naar een nieuwe injectie van cortisol. Wat doen we? We kijken naar het nieuws, we gaan ons ergeren op verschillende social media platforms, we gaan ruzie zoeken met iemand die het niet met ons eens is. De geest gaat op zoek naar bewijs voor de dreigingen die we ervaren. Zo, we hebben onze cortisol fix weer te pakken. Deze oplossing heeft, net als bij alle gevaarlijke stoffen, een prijs.

Onze lichamen lijden.

Onze geest lijdt.

En onze relaties lijden.

Mogelijke symptomen van chronisch verhoogd cortisol:

  • Slechte wondgenezing
  • Humeurigheid
  • Moeite met focussen
  • Een constant gevoel van uitputting
  • Slecht tegen stress kunnen
  • Moeite met opstaan
  • Vetopslag rond de romp
  • Bloedsuikerschommelingen
  • Het vermindert je ‘feel-good’ hormonen.

Wanneer ons lichaam en geest op een consistente basis in deze mate worden beïnvloed, zullen onze relaties onvermijdelijk lijden. Ruzies en korte lontjes zorgen ervoor dat partners, familieleden en collega’s zich vervreemd en ongewenst voelen.

Is er nog een manier om uit deze vicieuze stress cirkel te ontsnappen?

Natuurlijk!

Met een paar eenvoudige strategieën, kunt je je cortisolspiegel in je bloed verlagen. Want ook al is cortisol een heel belangrijk hormoon, teveel cortisol geeft mogelijke schade. Als je deze strategieën toepast, dan zul je je niet alleen gelukkiger voelen, maar je lichaam zal er ook gezonder door worden, je immuunsysteem wordt sterker en emotioneel gezien word je meer beschikbaar voor de mensen van wie je houdt.

1. Ademhalingsoefening

Neem een minuut de tijd voor een ademhalingsoefening. Ja, slechts één minuut bewust ademhalen kan al een groot verschil maken.

Probeer deze ademhalingstechniek eens: Adem 4 tellen in, houd je adem 4 tellen in en adem daarna 4 tellen uit. Houd een lege adem voor 4 tellen voordat je weer inademt. Herhaal dit gedurende een minuut of langer!

Doe dit een paar keer per dag, vooral als je merkt dat je gestrest raakt. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt. En zeg nou zelf…wie heeft er niet één minuut de tijd?

2. Vermijd afleidingen

Schakel de waarschuwingen en meldingen op al je apparaten uit. Spreek met jezelf af dat je 1 dag in de week jezelf afsluit voor social media en nieuws. Als je gek wordt van het idee om een dag niet naar je social media of nieuws te kijken, beloof jezelf dan dat je ’s avonds op een bepaald tijdschip het internet uitschakelt en de tv uit doet. Het liefst voor 21 uur. Want dat heeft ook weer een positieve invloed op je melatonine aanmaak, waardoor je beter slaapt.

3. Verminder je cafeïne inname

Als je je cortisol probeert te verlagen, is het belangrijk om je cafeïne inname drastisch te verminderen. Beter is om er even helemaal mee te stoppen, maar ik snap dat dit lastig is. Dus elke vermindering is al een verbetering. Je denkt misschien dat cafeïne je helpt om de stress het hoofd te bieden, maar cafeïne verhoogt juist de cortisolverslaving. Kies voor bronwater of kruidenthee. Je kunt water ook opleuken met vruchten zoals citroen, munt, aardbeien, laat je fantasie de vrije loop zou ik zeggen.

4. Beweeg je lichaam!

Kom van de bank af. Stap uit je bureaustoel. Zorg dat je je lichaam elke dag beweegt. Maak een stevige wandeling, doe yoga, pilates of krachttraining. Door je lichaam te bewegen zorg je dat er endorfine vrijkomt, waardoor je lichaam wordt overspoeld met ‘feel good’ stofjes.

5. Ondersteun jezelf met de juiste supplementen

Soms kan het zo zijn dat je het gevoel hebt dat je wat extra ondersteuning kunt gebruiken. Er zijn allerlei kruiden, planten, mineralen, etc die ingezet worden bij stress gerelateerde klachten. Denk aan Rhodiola, Ashwagandha, GABA, zink, omega 3, vitamine D en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. Maar om dit goed te kunnen inzetten, is het belangrijk om inzicht te hebben in de oorzaak van de stress en goed uit te zoeken welke suppletie het beste bij jou past. Want geen mens is gelijk.

Gestrest van takenlijstjes?

Ik snap wel dat als je je al gestrest voelt, dat deze adviezen kunnen voelen als extra toevoegingen op een takenlijst die al zo vreselijk lang is. Rustig aan. Al begin je maar met één advies. Kies er zelf een. Bijvoorbeeld die ademhalingsoefening. Een minuut om je systeem te resetten. Need I say more? 😉

Doorbreek jouw cortisol verslaving. Want hiermee verbeter je de kwaliteit van je leven. Maar dat niet alleen. Je verandert ook jouw frequentie. Jouw energie beïnvloedt namelijk de mensen om jou heen. Dus als jij je frequentie weet te verhogen, dan kun je de mensen om je heen helpen om hun stress te verlagen en ook hun stress te verminderen. Nogmaals: Je stress verlagen in deze tijd is geen luxe, het is van levensbelang!

Mocht je hulp willen bij jouw stress gerelateerde klachten, neem dan contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.