Hormoon verstorende stoffen

Een gezonde hormoonhuishouding draagt bij aan een gezond libido. Wist je dat je dagelijks in aanraking komt met veel hormoon verstorende stoffen?

Hormoon verstorende stoffen zijn overal rondom ons. Deze stoffen worden ook wel Endocrine Disrupting Chemicals ofwel EDC’s genoemd. EDC’s zijn synthetische chemische stoffen en je komt ze meer tegen dan je ooit zou vermoeden. Deze stoffen zijn niet afbreekbaar in de natuur, waardoor stapeling ook optreedt. Ook in ons lichaam. We slaan EDC’s met name op in ons lichaamsvet.

Nou, waar komen we al die hormoon verstorende stoffen tegen dan?

Heb je even? 😉

  • Via het voedsel door landbouwgiffen zoals pesticiden, fungiciden en herbiciden. Maar wat dacht je van al het plastic waarin het merendeel van ons voedsel verpakt zit? In plastic zit o.a. bisphenol A (BPA) en ftalaten (weekmakers). BPA zit niet alleen in plastic, maar ook in blik en pizzadozen. Maar alsof dit niet genoeg is, tref je in voeding tal van chemicaliën aan. Denk aan bewaarmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen, zoetstoffen en textuurverbeteraars. Er wordt altijd wel gezegd dat deze stoffen “binnen de normen” vallen. Maar weet jij zeker wat al deze stoffen bij elkaar voor effect hebben in jouw lijf? Ik ook niet.
  • Via het water door sporen van oestrogenen die via medicijnen zoals anticonceptiepillen en overgangsmedicijnen in het drinkwater terecht komen.
  • Via je huishouden. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen zoals allesreinigers en wasmiddelen. Hierin kunnen o.a. alkylfenolen zitten. Maar wat dacht je van luchtverfrissers zoals bijvoorbeeld Febreze? Of van geurkaarsen? Daarin zitten synthetische geurstoffen en ftalaten. Grote kans dat je in je keuken teflonpannen hebt. Daarin zit o.a. polytetrafluorethyleen. En wat denk je van die wegwerp keukendoekjes of schoonmaak sprays om alle bacteriën op oppervlakten te verwijderen? Daarin zitten vaak antimicrobiële stoffen zoals triclosan die ook niet zo goed voor je zijn.
  • Via je meubels. Op banken, stoelen, matrassen, tapijten, gordijnen etc. zitten vaak vlamvertragers. Dit zijn polybrominated diphenyl ethers (PBDE)
  • Via je verzorgingsproducten. Denk aan parabenen, fluor, synthetische geurstoffen, etc. die in bodylotion, douchegel, make-up, en dergelijke zitten.
  • Via medicijnen, denk aan parabenen.

Dit lijstje is verre van compleet. Ik hou het hier maar bij, want je kunt er wel depressief van worden. Wat steeds meer duidelijk wordt door onderzoek is dat deze EDC’s invloed uit kunnen oefenen op onze gezondheid. Hieruit kunnen o.a. hormonale problemen ontstaan. Denk hierbij aan cyclusproblemen, endometriose, vruchtbaarheidsproblemen, PCOS, schildklierproblemen, bijnierproblemen. Maar ook kunnen EDC’s een verstorende werking hebben op je darmmicrobiota.

Soms is het een zoektocht

Cliënten met libidoproblemen komen bij mij. Daar willen ze graag vanaf. De oorzaak van libidoproblemen is niet altijd gelijk aan te wijzen. Het is soms een zoektocht. Hormoon verstorende stoffen zijn een onderdeel die ook altijd meegenomen moeten worden in de zoektocht. Je hoeft geen professor te zijn om te begrijpen dat deze stoffen niet natuurlijk zijn en dus geen positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.

Wat kan je zelf doen?

Als je dit zo leest, dan kan je de moed in de schoenen zakken. We worden omringt door hormoon verstorende stoffen. Wat kunnen we doen om onszelf te beschermen? Gelukkig zijn we niet helemaal weerloos. Ons lichaam beschikt over een prachtig systeem om te ontgiften. De lever en de nieren spelen hier een grote rol bij. Maar we kunnen zelf ook veel doen om deze stoffen te weren.

  • Eet vers en onbewerkt voedsel. Lees de labels. Idealiter zitten er maar 1 of 2 ingrediënten in je voedingsmiddelen. Als je een hele lijst met ingrediënten aantreft waarvan je de woorden nauwelijks kunt uitspreken, laat staan dat je weet wat die stoffen zijn, leg het terug in het schap.
  • Eet zoveel mogelijk biologisch.
  • Kijk kritisch naar je persoonlijke verzorgingsproducten. Ik was mijzelf bijvoorbeeld met olijfzeep, waar alleen maar natuurlijke ingrediënten inzitten. Ook mijn gezichtscrème, shampoo, bodylotion, etc. zijn troepvrij.
  • Kies voor natuurlijke schoonmaak- en wasmiddelen. Weg met die luchtverfrissers. Regelmatig even de ramen tegenover elkaar open zetten werkt veel beter en is bovendien gratis.
  • Verminder geneesmiddelen zoveel mogelijk. Uiteraard in overleg met je arts.
  • Zorg voor voldoende slaap 
  • Beweeg voldoende, want transpireren is ook een manier om hormoon verstorende stoffen uit te scheiden
  • Drink gefilterd water of mineraalwater. Maar let op, dan wel uit een glazen fles.
  • Ondersteun je nieren, lever en darmen. Dit zijn je uitscheidingsorganen. Als die goed werken, dan worden een hoop gifstoffen al door deze geweldige organen afgevoerd. Je kunt deze organen ondersteunen met anti-oxidanten, prebiotica, probiotica, PQQ, mariadistel, etc. Maar hier moet per individu naar gekeken worden. Wat je wel meteen zelf al kan doen is minder alcohol drinken. Dan ontlast je de lever al behoorlijk zodat die tijd heeft voor andere zaken. 😉

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw gezondheidsproblemen en/of libidoproblemen? Neem dan contact met mij op. 

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.