Waarom ik aan intermittent fasting doe

intermittent fasting

Sinds een aantal jaar eet ik slechts twee keer per dag. Ik doe dus aan ‘intermittent fasting’ zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Ik eet 16 uur niet en binnen 8 uur eet ik slechts twee keer. Als ik mensen vertel dat ik slechts twee keer per dag eet, dan gaan regelmatig de wenkbrauwen omhoog en roepen mensen: “Echt? Waarom doe je dat jezelf aan?”

Grappig, deze reactie gaf ik zelf ook toen ik hier voor het eerst over hoorde! Ik was namelijk iemand die de hele dag door at! Mijn handtas zat altijd vol met eten, zoals snelle Jelle’s, noten, chocolade, crackers, noem het maar op. Het idee om onderweg te zijn en trek te hebben stond me erg tegen. Stel je voor zeg! Ik kon immers niet meer functioneren als ik trek had. Ik zei ook soms letterlijk tegen mensen: “Stop met praten, ik moet nú eerst wat eten, want anders gaat mijn systeem crashen!”

Ctrl-alt-delete

Sommige mensen noemen dit ook wel hongerklop. Ze beginnen te trillen, worden duizelig, chagrijnig, moe, etc en hebben dan een enorme drang naar zoet.

Barre tijden energie

Veel mensen vinden het normaal dat ze hongerklop krijgen als ze een tijdje niet hebben gegeten. Maar dat is niet normaal. Denk even terug aan de evolutie…stel dat onze voorouders van duizenden jaren geleden steeds hongerklop hadden en niets meer konden doen totdat ze weer wat te eten kregen. Ik vraag me dan af of de mensheid nog wel zou bestaan. In die tijd hadden mensen niet iedere dag te eten. Lichaamsvet kan je daarom ook zien als barre tijden energie. Maar ja, die barre tijden hebben we niet meer. Energie verbranden uit vet was altijd een mechanisme om te overleven in tijden van schaarste. Omdat we in een tijd van overvloed leven, wordt dit mechanisme nog nauwelijks in werking gesteld.

Als ik er nu over nadenk dat ik zo chagrijnig werd als ik niet op tijd eten binnen kreeg, moet ik echt lachen. Ik wist toen nog niet dat ik last had van insulineresistentie. Wat is dat nou weer? Nou dat kan je hier nalezen in een eerdere blog van mij. Het probleem met insulineresistentie is dat je bloedsuikerspiegel continu schommelt en daar kun je stikchagrijnig van worden, maar het kan zoveel andere nadelen met zich meebrengen, waaronder een verstoorde hormoonhuishouding.

Om te kunnen lopen, sporten, lezen, heb je energie nodig. Energie in het lichaam wordt uitgedrukt in ATP (Adenosinetrifosfaat). Je kunt ATP zien als energiedrager in het lichaam. Dus om alles lekker fit te kunnen doen, is het handig om veel ATP te kunnen aanmaken.

ATP maak je aan in de mitochondriën die in je lichaamscellen zitten. Mitochondriën kun je zien als kleine energiefabriekjes. Deze mitochondriën zitten met name in je spiercellen. Dus hoe meer spiercellen, hoe meer mitochondriën, hoe meer energie 😉 Nou snap je waarom sporten zo belangrijk is.

Hoe dan ook, die mitochondriën die kunnen geen ATP aanmaken uit alleen maar lucht, daar hebben ze iets voor nodig. Dat kan glucose zijn, maar ook vet. Het voordeel van het verbranden van vet ten opzichte van glucose is dat vet meer ATP oplevert dan glucose.

In het Westen eten we relatief teveel koolhydraten ten opzichte van vetten en eiwitten. Koolhydraten worden in het lichaam snel omgezet in glucose. Daarnaast eten we ook nog eens de hele dag door (grazen). Hierdoor is er continu glucose in het bloed en ziet het lichaam geen noodzaak om over te stappen op de vetverbranding. Uiteindelijk kan je insulineresistent worden als je teveel en te vaak eet.

Van glucoseverbranding naar vetverbranding

Als je aan intermittent fasting doet, dan kan je in een ketogene status geraken, zonder dat je perse een ketogeen dieet moet volgen. Als je in een ketogene status zit, dan verbrand je vet.

Er zijn wel een paar voorwaarden om op vetverbranding over te gaan. Deze zijn:

  • Je lever moet goed functioneren
  • Je moet vette dingen eten. Nee, geen friet of frikandellen, maar zeevruchten, avocado’s, noten, etc). Zolang we alleen maar koolhydraten eten, kunnen we ook geen vet verbranden.
  • De maaltijdfrequentie moet naar beneden

Nog een goede reden om vet te eten zijn je steroïde hormonen. Dus testosteron, oestrogeen, progesteron, cortisol, aldosteron, DHEA, pregnenolone en calcitriol (vitamine D). Deze hormonen zijn ook afhankelijk van eiwitten, maar ook van vetten. Cholesterol is de grondstof van al deze hormonen. Laten deze hormonen nou ook heel belangrijk zijn voor je libido 😉

Waarom kunnen we vet over het algemeen slecht verbranden?

  • Insulineresistentie
  • Te hoge koolhydraatinname t.o.v. eiwitten en vetten
  • Stress
  • Zuurstofarme omgeving / verkeerde ademhaling
  • Carnitine tekort: carnitine is een voorwaarde voor vetverbranding. Carnitine breekt het vet niet af, maar brengt het naar de juiste plekken waar het vervolgens verbrandt wordt. Carnitine is een aminozuur wat o.a. in vlees zit
  • Te weinig opslag van glycogeen in de spieren / te weinig spieren
  • Onvoldoende beweging.

De voordelen die ik ervaar van intermittent fasting

Nu ik slechts twee keer per dag eet, is mijn bloedsuikerspiegel super stabiel. Ik heb bijna nooit meer van die snaaimomenten. Een ander voordeel is dat ik er veel meer energie door heb gekregen en mijn gewicht is heel stabiel. Oh en ook belangrijk: ik let totaal niet op calorieën. Ik eet net zoveel als ik wil in die twee momenten. Mensen zeggen wel eens tegen mij: “ja, maar jij hebt makkelijk praten, want jij kunt alles eten en dan blijf je nog steeds slank.”

Ik zeg dan wel eens: “Ja, maar ik eet niet alles.” Ik kies mijn voeding bewust omdat ik weet wat voor effect voeding heeft op mijn hormoonhuishouding. Betekent dit dat ik nooit meer iets ongezonds eet? Nee, natuurlijk niet! Maar als ik iets ongezonds eet, dan doe ik dat zo nu en dan en dan moet het ook echt een 10 zijn! Met andere woorden, ik eet niet iets wat ongezond is en ook eigenlijk niet echt lekker. Dat vind ik echt zonde.

Trouwens, veel mensen weten het niet, maar ik heb een periode in mijn leven gekend waarin ik best mollig was. Ik heb mezelf in die periode enorm gekweld met allerlei vreselijke diëten. Wist ik veel, ik had toen totaal geen kennis van voeding en hormonen.

Let op: als je zomaar met intermittent fasting begint, dan kan je mega ontwenningsverschijnselen ervaren. Wees hierop voorbereid en laat je goed begeleiden.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libidoproblemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.