Stop met suiker! 10 redenen

stop met suikers

Stop met het eten van suiker! Heb je dat wel eens overwogen? Misschien niet en denk je dat het onzin is om te stoppen met het eten van suiker. Weet jij eigenlijk hoeveel suikers je per dag binnenkrijgt? Ik heb het dan niet alleen over het suikerklontje in de koffie maar ook over alle verborgen suikers, zoals in frisdranken, vruchtensappen, ontbijtkoek, ontbijtgranen, melk, snacks, etc. Maar denk ook aan producten die hoog zijn in snelle koolhydraten zoals chips en witbrood. De kans is groot dat je meer suiker op een dag binnen krijgt, dan je lief is.

Veel mensen eten de hele dag door omdat ze “lekkere trek” hebben. Vaak wordt er dan naar suikerhoudende producten gegrepen. Dat komt omdat je lichaam erom vraagt. Als jij lekkere trek hebt, dan wil je geen wortel, dan wil je chocolade, chips of een (of meer) van die heerlijke muffins op de foto boven deze blog. Je bent verslaafd geraakt aan de suiker. Ik ken mensen die zeggen: “koffie zonder koekje kan ik mij niet voorstellen, dan vind ik de koffie niks meer aan.” Ja, het koekje bij de koffie is heilig in Nederland. 😉

Stoppen met het eten van suiker

Wat zou er gebeuren als je stopt met het eten van suiker? Helemaal. Ja, cold turkey. Bam! Hieronder lees je de 10 voordelen van het compleet bannen van suiker uit je dieet:

  1. Je lichaam vraagt niet meer om suikers. Ja, echt! Je zult zien dat de lekkere trek verdwijnt. Hoe zit dat? Als je iets eet wat suikerrijk is, dan maakt je alvleesklier gelijk insuline aan. De insuline haalt de suiker uit het bloed en brengt het de lichaamscellen in. Hierdoor daalt je bloedsuiker weer en na een tijdje heb je weer zin in iets zoets. Dat is een cyclus die je dus wilt doorbreken.
  2. Je hebt minder hongergevoel. Ik ken veel mensen die tegen mij zeggen: “ik kan de hele dag wel eten.” Ze hebben de hele dag een hongergevoel. Als je stopt met het eten van suiker, dan gaat dit gevoel weg. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegels stabiel zullen worden. Hiermee los je insulineresistentie op en dat zorgt er weer voor dat de voedingstoffen beter opgenomen worden. Je voedt nu daadwerkelijk je lichaam en daarmee verdwijnt ook het hongergevoel.
  3. Je zult afvallen. Ten eerste zal je merken dat je lijf het vastgehouden vocht gaat afdrijven. Maar als je stopt met het eten van suikers, dan zal je lichaam uiteindelijk ook over stappen op vetverbranding in plaats van glucoseverbranding. Vooral als je dit ook nog combineert met intermittent fasting. 
  4. Je zult je minder vermoeid voelen. Heb je na het eten last van een “after dinner dip?” Of is het na de lunch op je werk lastiger om de aandacht erbij te houden? Dat heeft ook met je bloedsuikerspiegels te maken. Stop je met suiker dan zal je je fitter voelen na een maaltijd en je concentratie zal een stuk beter zijn.
  5. Je stemming verbetert! Je zult minder chagrijnig zijn en je zult beter tegen stress kunnen. Je zult je kalmer voelen. Wie wil dat nou niet? Vooral in deze tijd. 😉
  6. Je zult een plattere buik krijgen. Als je veel suikers eet, dan wordt het teveel aan suikers omgezet in vet. Dat gaat met name op de buik zitten. Ja ik weet het, ook wel op de dijen.
  7. Je cognitieve functies verbeteren. Je zult meer focus hebben en een betere concentratie. Mocht je ADD / ADHD hebben dan is het helemaal belangrijk om te stoppen met suikers! Je zult echt verschil merken. Sterker nog, als je stopt met het eten van suikers dan groeien je hersencellen. Andersom werkt dit ook: als je veel suikers eet, dan heeft dit een negatief effect op je hersencellen.
  8. Je huid zal er beter uitzien! Je huid zal stralen. Je zult minder acne hebben. Insulineresistentie is namelijk vaak de oorzaak van acneklachten.
  9. Vrouwen zullen minder menstruatieklachten hebben. Dit is bij veel mensen niet bekend. De menstruatiecyclus is een precaire balans tussen verschillende hormonen. Deze balans kan verstoord raken door teveel aan suikers in het lichaam en daarmee een teveel aan insuline dat door het lichaam stroomt. Die insuline moet ergens heen. De geslachtsorganen zijn erg gevoelig voor insuline. Ook voor je libido is het beter om te stoppen met suikers. Een tekort aan seksueel verlangen kan o.a. komen door een veranderde hormoonhuishouding door insulineresistentie.
  10. Laaggradige ontstekingen zullen verminderen. Je zult je je bijvoorbeeld minder stijf voelen als je ’s ochtends opstaat. Minder pijntjes ervaren. Over laaggradige ontstekingen heb ik ook al eens eerder een blog geschreven. Super belangrijk om dat aan te pakken!

Als je stopt met het eten van suikers dan kan je ontwenningsverschijnselen ervaren. Dat duurt ongeveer 3 tot 5 dagen. Dat is te doen toch? Mocht je de juiste suppletie erbij slikken, dan is de kans groot dat je nauwelijks ontwenningsverschijnselen ervaart. Laat je daar dus goed over adviseren.

Ik heb hier nu 10 voordelen opgesomd. Ik zal je verklappen dat er nog veel meer voordelen zijn als je stopt met het eten van suikers. Maar ik vond dit eerst zo wel even genoeg en volgens mij heb ik je met deze redenen vast al overtuigd om het echt eens te gaan proberen om te stoppen met het eten van suikers. Je hormonen zullen je dankbaar zijn.

Ik krijg vaak te horen dat mensen niet weten wat ze nou wel of niet moeten eten. Ik kan je daarbij helpen. Ook kan ik jou de suppletie adviseren die bij jou past. Mocht je sowieso wel wat hulp kunnen gebruiken bij je gezondheidsproblemen / libidoproblemen, neem dan contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.