Heb jij last van maagzuur?

maagzuur en libido

Is het jou wel eens opgevallen hoeveel reclame er wordt gemaakt voor maagzuurremmers? Sla maar eens een reclamefolder van een willekeurige drogisterij open en je ziet dat er altijd wel maagzuurremmers worden aangeprezen. Ook op de TV reclames. Hieruit kun je opmaken dat veel mensen last hebben van hun maagzuur. Veel mensen denken dat hun klachten liggen aan een teveel aan maagzuur. Helaas is het meestal juist andersom. Als je last hebt van brandend maagzuur dan komt dat omdat je een tekort aan maagzuur heb en door het slikken van maagzuurremmers maak je het probleem alleen maar erger.

Na het eten van een maaltijd blijft de voedselbrij zo’n 2 à 3 uur in de maag. Als er niet voldoende maagzuur is, dan blijft het voedsel langer in de maag liggen en schuurt het voedsel tegen de slijmlaag aan wat vervolgens dunner wordt. Je krijgt last van brandend maagzuur. Veel mensen grijpen dan naar een pilletje zoals een Rennie.

Verteringsproblemen en libidoklachten

Je snapt wel dat als de vertering in de maag al mis gaat (en waarschijnlijk daarvoor ook al in de mond) door een tekort aan maagzuur dat de vertering vervolgens in de darmen ook niet helemaal lekker gaat. Het tekort aan maagzuur kan allerlei narigheid met zich meebrengen.

Als de vertering van het voedsel in de maag al mis gaat, dan heeft dit effect op de rest van het verteringstraject. Ook op je libido kan dit uiteindelijk effect hebben. De geslachtshormonen worden namelijk gemaakt uit cholesterol. Vetten dus. Als vetten niet goed verteerd worden, dan heeft dit ook invloed op de aanmaak van de geslachtshormonen. De slechte vertering van koolhydraten en eiwitten brengt natuurlijk ook narigheid met zich mee. De boel gaat gisten en rotten (bleehhh) en eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam…maar dan moet je ze wel goed op kunnen nemen.

Oorzaken van een tekort aan maagzuur

De oorzaak van alle maagzuurproblemen is in feite een tekort aan gastrine. Dit hormoon zorgt voor de maagzuurproductie en voor de groei van het maagslijmvlies. Dat is een beschermlaag. Dit kan o.a. liggen aan de volgende zaken:

  • Stress
  • Actief immuunsysteem, bijv. bij een allergie
  • Teveel omega 6 t.o.v. omega 3 in de voeding
  • Tekort aan spijsverteringsenzymen door bijv. insulineresistentie
  • Een Helicobacter pylori-infectie.
  • Medicijngebruik zoals maagzuurremmers, antibiotica, metformine
  • Ontstekingsremmers en pijnstillers die behoren tot de groep NSAID’s, zoals Ibuprofen, Aspirine, Diclofenac en Naproxen
  • Ontstekingen in de mond

Functies van de maag en het maagzuur

De maag en het maagzuur hebben een aantal functies. Een daarvan is het afdoden van pathogenen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten). Op alles wat we eten zitten pathogenen. Daar ontkom je niet aan. Maar dat is op zich niet erg, want je maagzuur zorgt ervoor dat je maag een ph heeft van ongeveer rond de 2. Dus lekker zuur en dat zorgt ervoor dat ongewenste gasten afgedood worden. Ook zorgt het maagzuur ervoor dat een per ongeluk doorgeslikt visgraatje opgelost wordt. Maar dan moet je natuurlijk wel voldoende maagzuur hebben, want anders gaan die pathogenen lekker door naar de darmen en dat wil je niet.

In de maag wordt een begin gemaakt met de vertering van de eiwitten en de vetten. Daarnaast wordt in de maag bij voldoende maagzuur ‘instrinsic factor’ aangemaakt. Instrinsic factor heb je nodig om vitamine B12 te beschermen tijdens zijn tocht door het spijsverteringskanaal. Je kunt het zien als een transportbootje voor vitamine B12. Maar daar heb je dus voldoende maagzuur voor nodig.

Mogelijke gevolgen van een tekort aan maagzuur:

  • tekort aan vitamine B12 (door tekort aan instrinsic factor). Vitamine B12 speelt o.a. een rol in het zenuwstelsel. Belangrijk dus!
  • een opgeblazen gevoel
  • windjes laten
  • oprispingen
  • slechte adem
  • brandend gevoel
  • disbalans in de darmflora
  • parasieten in de darmen
  • remsporen in de wc door onverteerde voedselresten
  • lekkende darm

Hoe weet je of je mogelijk een tekort aan maagzuur hebt?

Het is niet voor iedereen altijd even duidelijk of het nou wel of niet goed zit met het maagzuur. Dat komt omdat sommige mensen wel een probleem hebben met maagzuur echter het komt niet omhoog. Er zijn wel een paar aanwijzingen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld:

Je hebt last van maagzuur tijdens het eten. Of je hebt last van indigestie. Dus je eet iets en je krijgt maagpijn, misschien voel je je misselijk, je voelt je heel erg vol. Het verteringsproces in de maag werkt niet goed. Een andere indicator is winderigheid vlak na de maaltijd. Dus niet omdat je bonen hebt gegeten bijvoorbeeld, maar gewoon dat je vlak na een maaltijd winderig wordt.

Wat kun je zelf doen?

  • Ten eerste zorg dat je goed kauwt. Minstens 20 keer kauwen per hap. Ja, echt! Door het kauwen krijgen de maag, de alvleesklier en de galblaas signalen door dat ze zich voor moeten bereiden op het voedsel wat komen gaat. Nu snap je misschien ook waarom het zo slecht is om kauwgom te eten…je spijsverteringsorganen bereiden zich voor op iets, maar dat komt maar nooit. Dat werkt ontregelend.
  • Zorg dat je alleen eet wanneer je ontspannen bent. Niet even aan je bureau een boterham naar binnen snavelen. Het is echt belangrijk om stressvrij te eten en dat is onmogelijk terwijl je naar je pc zit te staren. In het geval van stress heeft het stresssysteem altijd voorrang en staat de spijsvertering altijd onder druk
  • Zorg dat je voldoende beweegt en haal bewust ademhaling naar je buik
  • Vermijd geraffineerde voeding
  • Beperk tussendoortjes

Soms heeft de maag echt wat tijdelijke extra ondersteuning nodig in de vorm van suppletie die speciaal gericht zijn op het maagslijmvlies en maagzuur. Want nogmaals, als het in de maag al niet goed gaat, dan gaat de rest van de vertering ook niet goed. Slik svp geen maagzuurremmers, want daarmee maak je het probleem alleen maar erger. Zit je al aan de maagzuurremmers, dan is het zaak dat die langzaam afgebouwd worden. Daarbij kan ik jou begeleiden.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.