Bang voor restklachten na Corona?

restklachten Corona

Momenteel zie ik veel mensen in angst leven vanwege Corona. Mensen zijn bang voor restklachten na Corona. Onlangs heb ik een webinar bijgewoond van Natura Foundation waarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent Corona in relatie tot vitamine D3 en K werden gedeeld. De informatie die ik tijdens dit webinar heb opgedaan is zo belangrijk, dat ik niet anders kan dan het met je delen.

Met deze blog wil proberen een stukje van je angst weg te nemen en je weer in je kracht te zetten. Want angst is ongezond en veroorzaakt een stressreactie in het lichaam. Dit verlaagt weer je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.

Mocht je haast hebben en alleen willen weten wat je moet doen, klik dan hier.

In deze blog lees je het volgende:

Wat is vitamine D
Restklachten Corona
Vitamine D en het immuunsysteem
Pro-inflammatoire cytokinen
De rijping van de antigen presenterende cellen (APC)
Het specifieke immuunsysteem
Recente studies
Samenvatting van deze blog
Wat moet ik doen om mezelf zo goed mogelijk te beschermen?

Wat is vitamine D

Vitamine D is eigenlijk een hormoon. Een heel belangrijk hormoon. Elke lichaamscel heeft een vitamine D receptor. Dus dan snap je dat dit hormoon veel functies heeft in het lichaam. Vitamine D maak je aan via de huid als de zon erop schijnt. Maar hier in Nederland kunnen we helaas alleen in de zomermaanden vitamine D aanmaken. Dat komt omdat we zo noordelijk zitten. Maar als je het grootste deel van de dag binnen zit als de zon een keer schijnt of je gelijk insmeert met zonnebrandcrème, dan kan je huid de vitamine D niet opnemen. Hierdoor lopen veel mensen rond met een tekort aan vitamine D, vaak zonder dat ze het doorhebben.

De meeste mensen weten wel dat vitamine D iets met botten te maken heeft. Maar vitamine D heeft veel meer functies in het lichaam. Het is o.a. erg belangrijk voor je mineraalhuishouding (calcium-fosfor), je bloeddrukregulering, je stemming (winterdipje, iemand?), het aanmaken van steroïdhormonen, maar vitamine D heeft een mega belangrijke invloed op het immuunsysteem. Nou, laat dat nou iets zijn waar veel mensen zich tegenwoordig druk over maken in deze tijd.

Restklachten Corona

Veel mensen zijn bang om restklachten over te houden nadat ze Corona hebben doorgemaakt. In de media hoor je immers continu de verhalen van mensen die ernstige complicaties over hebben gehouden na Corona. Helaas hoor je in de media niet wat jij zelf kunt doen om de kans op restklachten na Corona zo klein mogelijk te maken. Graag deel ik de nieuwste inzichten hier met je. Maar voordat ik dat doe, moet ik eerst even uitleggen wat vitamine D en het immuunsysteem met elkaar te maken hebben.

Vitamine D en het immuunsysteem.

Jij hebt een prachtig immuunsysteem dat bestaat uit 3 lagen:

  1. Barrières
  2. Aangeboren immuunsysteem
  3. Specifieke immuunsysteem

Met barrières daarmee bedoel ik de ‘deuren’ van je immuunsysteem. Bijvoorbeeld je darmcellen. Maar je mond en neus zijn ook voorbeelden van barrières. Als er een pathogeen door de barrières heen breekt, dan wordt het aangeboren immuunsysteem geactiveerd. Daar zijn pro-inflammatoire cytokinen voor nodig. Een mooi woord voor scrabble maar die cytokinen zijn eiwitten en dat zijn de boodschappers van je immuunsysteem. Die roepen: “Hey, hallo! Er is een vijand binnen gekomen, we hebben hulp nodig!”

Pro-inflammatoire cytokinen

Je snapt dat als de vijand door de barrières naar binnen is gekomen, dan wil je dat het aangeboren immuunsysteem snel reageert met die pro-inflammatoire cytokinen. Daar heb je vitamine D (calcitriol) voor nodig. Even heel simpel gezegd: vitamine D zorgt ervoor dat je aangeboren immuunsysteem alert is en lekker snel reageert. Als jouw aangeboren immuunsysteem traag is, dan komen er ondertussen meer vijanden binnen en dan moet er een heftigere immuunreactie komen. Je hebt misschien de term “cytokinestorm” wel eens gehoord. Dat heeft o.a. hiermee te maken. Dus hoe beter je in je vitamine D zit, hoe alerter je aangeboren immuunsysteem is waardoor het gelijk gaat reageren.

De rijping van de antigen presenterende cellen (APC)

Als je aangeboren immuunsysteem het zelf op kan lossen, dan doet het dat en klaar is Kees. Maar Covid-19 is een nieuw virus voor ons. Je aangeboren immuunsysteem roept dan de hulp in van het specifieke immuunsysteem. Dat gaat als volgt: het aanboren immuunsysteem zet dan een “vlaggetje” op het virus zodat het specifieke immuunsysteem weet waar het moet zijn. Dat doet je aangeboren immuunsysteem via de rijping van de antigen presenterende cellen (APC). Ik ga dit even heel simpel uitleggen. Het aangeboren immuunsysteem heeft allerlei verschillende soldaten. Een van de soldaten is de macrofaag. Deze topper eet de vijand op, maar een stukje van de vijand presenteert hij via een APC aan het specifieke immuunsysteem. Het APC gaat dan rijpen. Dan weet je verworven immuunsysteem wat het moet doen en zal het daarna ook nog een geheugen aanleggen. Ja! Dan ontwikkelen we immuniteit. Een geweldig systeem dus. Vitamine D heeft invloed op de rijping van de APC’s. Wat blijkt nou? Bij een tekort aan vitamine D kun je spontane rijpingen krijgen zonder dat er een pathogeen is. Dan trigger je het specifieke immuunsysteem en dat kost veel energie.

Het specifieke immuunsysteem

Het specifieke immuunsysteem is iets wat je opbouwt. Dit noemen we ook wel het verworven immuunsysteem. Dit immuunsysteem kan twee richtingen op. Als de vijand in de cel zit, dan heb je een cellulaire immuunreactie nodig. Als de vijand zich in de lichaamsvloeistoffen bevindt, dan heb je een humorale immuunreactie nodig. (Nee, dan heeft niets met humor te maken, maar zo heet dat nou eenmaal. 😉) In het geval van Corona heb je een cellulaire immuunreactie nodig. Daarin kan het immuunsysteem een keuze maken uit een Th1 en een Th2 reactie. Zonder al te technisch te worden…Th1 reacties worden ingezet bij een bacterie/virus en Th2 reacties bij een parasiet. In dit systeem zit een regelmechanisme. Dat is het T-reg systeem. Zie het zo: T-reg is de poot van weegschaal met aan de ene kant Th1 en Th2.

Als een van de twee langdurig actief is geweest (Th1 in dit geval) en je hebt de vijand onschadelijk gemaakt, dan moet dit systeem weer in balans komen. Met andere woorden: het Th1 systeem moet tot rust gebracht worden. Dat doet het T-regulatie systeem, wat weer afhankelijk is van vitamine D. Als jij niet goed in je vitamine D zit, dan kan dit systeem te lang uit balans blijven. Hierdoor blijft je immuunsysteem veel te lang doorwerken en dat kost heel veel energie. Je snapt dat je daar vermoeid van wordt en blijft.

Recente studies

In Amerika hebben ze een studie[1] gedaan met meer dan 190.000 mensen. Wat blijkt? Hoe hoger je vitamine D waarden, hoe minder kans je hebt om überhaupt besmet te raken. Verder zagen ze dat mensen die hele heftige immuunreacties hadden (cytokine storm) lage vitamine D waarden hadden. Dat komt omdat het T-reg systeem minder goed werkt bij een tekort aan vitamine D.

In een Spaans onderzoek[2] kregen patiënten in het ziekenhuis een standaard behandeling: hydrochloroquine en azitromycine. Een deel van deze patiënten kreeg ook daarnaast grote hoeveelheden vitamine D toegediend. Wat bleek? Deze patiënten uit deze groep deden het veel beter!

Er is in Nederland een studie[3] gedaan naar vitamine K en COVID-19. Wat heeft vitamine K er nou opeens mee te maken? Dat zal ik even kort uitleggen. Vitamine D zorgt ervoor dat we calcium goed op kunnen nemen en vitamine K helpt om het calcium in de botten te krijgen. Dus die twee horen bij elkaar. Maar vitamine K is ook essentieel voor de vorming van bepaalde eiwitten (Gla-eiwitten) in het lichaam die invloed hebben op o.a. bloedstolling (protrombine) en bescherming van zachte weefsel, zoals longen (MGP-eiwit).

Uit deze Nederlandse studie bleek dat patiënten met lage vitamine K spiegels een slechtere prognose hadden. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam MGP-eiwit nodig heeft om het longweefsel te beschermen. Bij een tekort aan vitamine K verloopt dit proces niet goed. Daarnaast kan een tekort aan vitamine K ook leiden tot verstoorde bloedstolling, wat kan leiden tot kleine losse stolsels in het bloed.

Dit is een zeer korte samenvatting van deze drie studies. De referenties staan hieronder. Dus voel je vrij om de studies nader te bestuderen.

Samenvatting van deze blog

Er zijn drie functies van het immuunsysteem:

  1. Verbeteren van de reactie van je aangeboren immuunsysteem. Dus mocht er iets binnen komen, dan kan je aangeboren immuunsysteem goed reageren. Daar heb je pro-inflammatoire cytokinen voor nodig.
  2. Het T-regulatie systeem moet goed werken. Als de ontsteking geweest is, dan moet je immuunsysteem weer tot rust gebracht worden, zodat je niet een overactief immuunsysteem houdt.
  3. Rijping van de APC’s. Deze APC’s presenteren de vijand aan je verworven immuunsysteem om zo hulp in te roepen en daarna immuniteit op te bouwen.

Vitamine D speelt bij deze drie functies een belangrijke rol. Verder speelt vitamine K een belangrijke rol bij bloedstolling en bij het beschermen van het longweefsel.

Wat moet ik doen om mezelf zo goed mogelijk te beschermen?

Eerst even een opmerking vooraf. Natuurlijk voorkomen vitamines niet dat je geen COVID-19 of een ander virus oploopt. Maar de juiste vitamines kunnen er wel voor zorgen dat je de infectie beter doorstaat.

Wil je jezelf beschermen tegen restklachten van Corona, zoals ik die hierboven heb beschreven, dan is het belangrijk dat je goed in je vitamine D en K zit. Kies voor vitamine D3, want andere vormen van vitamine D begrijpt je lijf niet zo goed. Daarnaast heeft je lijf wat vet nodig om de vitamine D op te kunnen nemen. Zorg dus dat je een product hebt waar een beetje olie in zit. Naast vitamine D is het belangrijk om ook vitamine K te suppleren. Kies voor vitamine K2. De juiste doseringen van vitamine D en K zijn hierbij van essentieel belang. Let op: als je aan de bloedverdunners zit, dan moet je niet op therapeutische basis vitamine K suppleren. Via de voeding mag je natuurlijk wel vitamine K binnen krijgen.

Verder is het belangrijk om te vermelden dat vitamine D en K niet de enige vitamines zijn die invloed hebben op het immuunsysteem. Mocht je hulp willen hebben bij de doseringen van deze vitamines of wil je hulp bij het verbeteren van je weerstand en gezondheid, neem dan contact met mij op.

[1] SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels Harvey W Kaufman 1, Justin K Niles 1, Martin H Kroll 1, Caixia Bi 1, Michael F Holick 2

[2] “Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study” Author links open overlay panelMartaEntrenas CastilloaLuis ManuelEntrenas CostaaJosé ManuelVaquero BarriosaJuan FranciscoAlcalá DíazbJoséLópez MirandabRogerBouilloncJosé ManuelQuesada Gomezd

[3] Dofferhoff, A. S. M., Piscaer, I., Schurgers, L. J., Walk, J., Ouweland, J. M. W. van den, Hackeng, T. M., Jong, P. A. de, Gosens, R., Lux, P., Daal, H. van, Maassen, C., Maassen, E. G. A., Kistemaker, L. E. M., Vermeer, C., Wouters, E. F. M., & Janssen, R. (2020). Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. https://doi.org/10.20944/preprints202004.0457.v2