De invloed van serotonine op je libido
In een van mijn vorige blogs heb ik al geschreven over de invloed van dopamine op je libido. Naast genoeg dopamine in het lichaam speelt ook serotonine een belangrijke rol in het libido.
In deze blog lees je het volgende:
Wat is serotonine?
Het belang van voldoende serotonine
Symptomen van te lage serotoninegehaltes
Wat kan je doen voor de juiste balans?
Wat is serotonine?
Net als dopamine is serotonine een neurotransmitter, maar het is ook een hormoon. Serotonine is het ‘zijn’ hormoon. Net als dopamine heeft het vele taken in de hersenen. Het zorgt bijvoorbeeld voor alertheid, het verbetert je stemming, het heeft invloed op je spijsvertering en het laat je gelukkig en tevreden voelen. Ook heeft serotonine invloed op je slaap. Het wordt namelijk omgezet in melatonine en dat zorgt ervoor dat je je ’s avonds slaperig gaat voelen en naar bed wilt. Als er te weinig serotonine is of als het lichaam de serotonine niet goed omzet naar melatonine, dan kunnen er slaapproblemen ontstaan. Te weinig serotonine kan er ook voor zorgen dat we ons depressief gaan voelen. Daarom zorgen de meeste antidepressiva pillen (SSRI’s) er ook voor dat het serotonine niveau in de hersenen verhoogd wordt.
Het belang van voldoende serotonine
We leven in een maatschappij die heel erg gericht is op voldoende serotonine. Alleen dan kun je je goed voelen en ook nog efficiënt en goed georganiseerd te werk gaan. Serotonine wordt echter negatief beïnvloed door stress. Teveel stress kan uiteindelijk zorgen voor een daling van je serotoninegehaltes. Misschien niet een populaire opmerking, maar vooral vrouwen zijn hier over het algemeen meer gevoelig voor. Ga er maar aan staan: een carrière, het huishouden bijhouden, de kinderen, afspreken met vrienden en nog een miljoen andere dingen die je moet doen. We zijn druk, druk, druk. Soms heb je er gewoon even helemaal geen zin meer in en wil je in bed blijven met de lakens over je kop. Wat doe je dan? Je drinkt een kop koffie, want je weet dat die koffie je weer op scherp zet. Of je neemt een sigaret of een stuk chocolade. En de vrouwen die uiteindelijk echt niet meer uit hun bed kunnen komen, nou daar hebben we ook een oplossing voor: antidepressiva. Want antidepressiva zijn gemaakt om de serotonine niveaus te verhogen.
Antidepressiva hebben voor veel mensen echter een nadelige bijwerking: verlaagd libido. Antidepressiva werken namelijk zo goed in het onderdrukken van libido, dat ze ook wel aan mannen worden voorgeschreven die last hebben van voortijdige ejaculatie.
Een teveel aan serotonine kan ook voorkomen. Dat heet serotoninesyndroom. Hier is veel minder over bekend dan over te lage niveaus. Meestal is de oorzaak van serotoninesyndroom medicijn gebruik.
Het draait dus allemaal om balans!
Symptomen van te lage serotoninegehaltes
We herkennen een tekort meestal aan de volgende symptomen:
- Somberheid
- Pijntjes of hevige pijn
- Moeite met inslapen en doorslapen
- Het houdt niet over…
- Obstipatie
- Verlaagd libido
- Onvermogen om te kunnen ontspannen
- Je wordt perfectionistisch naar jezelf en anderen
Als de niveaus echt laag zijn, dan kun je je depressief voelen. En depressieve mensen hebben over het algemeen geen zin in seks. Nogmaals het gaat dus om balans! Dus stabiele serotoninegehaltes is het doel, samen met voldoende dopamine.
Wat kan je doen voor de juiste balans?
- Vermijd voedingsmiddelen met veel (verborgen) suikers
- Serotonine wordt gemaakt uit tryptofaan. Dat zit o.a. in bananen, zonnebloempitjes, pompoenpitjes en sesampitjes.
- Stop met roken en matig je alcoholinname en uiteraard: gebruik geen drugs zoals XTC
- Zorg voor een goede darmflora. Serotonine wordt voor een groot deel namelijk in de darmen aangemaakt
- Er kan bij een tekort aan serotonine gewerkt worden met suppletie, zoals 5-HTP of tryptofaan. Maar let op: raadpleeg hier altijd een orthomoleculair therapeut voor. Niet zelf mee gaan zitten rommelen, vooral niet als je ook nog antidepressiva slikt!
- Checken of het lichaam de juiste co-factoren heeft om serotonine aan te maken en vervolgens ook weer om te zetten naar melatonine
- Zorg dat je voldoende daglicht ziet…naar buiten dus!
- Zorg voor een vast slaapritme
- Zorg voor voldoende ontspanning en doe wat aan de stressfactoren in jouw leven.
Herken je wat in dit verhaal? Wil je onderzoeken hoe je jouw gebrek aan libido en/of gejaagd en somber gevoel op een natuurlijke manier kunt aanpakken? Neem dan contact met mij op.
Houd van jezelf. Het is het begin van alles.