Wel of niet soja eten?

wel of geen soja eten

Regelmatig krijg ik de vraag of het nou wel of niet gezond is om soja te eten. Soja zijn peulvruchten en zijn o.a. populair bij mensen die vegetarisch willen eten omdat soja een goede bron van eiwitten is. Ook kiezen mensen voor soja als vervanger van zuivelproducten. De hoeveelheid sojaproducten in de supermarkt is ook indrukwekkend….sojamelk, sojayoghurt, sojaburgers, sojaboontjes, sojasaus, etc

De voordelen van soja

Wel of niet sojaproducten eten kan best een moeilijke keuze zijn. Soja heeft zeker positieve eigenschappen. Zo zitten er veel voedingsvezels in soja en voedingsvezels is iets wat veel mensen te weinig binnenkrijgen. Daarnaast is soja een bron van eiwitten en er zitten vitaminen in zoals vitamine B1 en B2 en B11. Daarnaast zitten er ook mineralen in zoals koper, mangaan, fosfor, molybdeen en ijzer. Wat veel mensen ook aanspreekt is dat er weinig koolhydraten in soja zitten en hierdoor heeft soja een lage glycemische index. Dat houdt in dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt na het eten van soja. Dat kan met name interessant zijn voor mensen die bezig zijn hun gewicht te beheersen.

Verlichting bij overgangsklachten

Ook kan soja verlichting bieden bij overgangsklachten. Als vrouwen ophouden met menstrueren dan dalen de oestrogeenlevels. Dit kan ook weer invloed hebben op de botdichtheid (osteoporose). Soja kan hierbij verlichting bieden. Dat zit zo: in soja zitten fyto-oestrogenen. Deze fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen en lijken qua structuur op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen fyto-oestrogenen op de receptoren van oestrogeen gaan zitten en de effecten van oestrogeen nabootsen. Receptoren kun je zien als communicatiemiddelen van je lichaamscellen. Het kan handig zijn als fyto-oestrogenen op de receptoren van oestrogeen gaan zitten als een vrouw overgangsklachten ervaart door een vermindering van haar oestrogeenlevels. Wat dan niet vergeten moet worden is dat de progesteronlevels van een vrouw tijdens/na de overgang ook drastisch naar beneden gaan. De balans tussen oestrogeen en progesteron is belangrijk. Dus pas op voor oestrogeendominantie.

De nadelen van soja

Er zitten relatief veel antinutriënten in soja zoals lectine en saponinen. Deze antinutriënten staan erom bekend dat ze de opname van jodium kunnen remmen. Dat kan dan weer een negatieve invloed uitoefenen op de schildklier. Daarnaast zijn antinutriënten niet goed voor je darmen omdat ze de darmwand kunnen beschadigen. Gefermenteerde soja bevat minder antinutriënten.

Soja is ook een bron van omega-6 vetzuren (tezamen met zonnebloem-, mais-, saffloer- en teunisbloemolie). Op zich is het niet erg dat er omega-6 in soja zit, maar het probleem zit erin dat we in ons Westers voedingspatroon veel meer omega-6 dan omega-3 binnenkrijgen. De verhouding tussen omega-3 en omega 6 is belangrijk. In deze blog leg ik uit waarom die verhouding zo belangrijk is.

Zorg dat je biologische soja eet en sojabonen die niet genetisch gemanipuleerd zijn. Anders loop je namelijk de kans dat je sojagerecht residuen bevat van glyfosaat. Let ook op bij vleesvervangers die gemaakt zijn van soja, want die bevatten vaak veel ongezonde toevoegingen zoals smaakversterkers en suikers. Je kunt dan beter kiezen voor tempé, wat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen zonder toevoegingen.

Conclusie

Elk voedingsmiddel heeft voor- en nadelen. Je kunt allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel zonder dat je dit weet. Daarom is het ook zo belangrijk om gevarieerd te eten, want daarmee spreid je het risico op allergische reacties. Soja heeft ook voor- en nadelen. Je kunt best zo nu en dan soja eten, maar ik zou het niet aanraden om meerdere malen per dag sojaproducten te nuttigen. Eet het maximaal een of twee per week en als je het al eet, zorg er dan voor dat het biologisch is, niet genetisch gemodificeerd, zonder toevoegingen (suikers, smaakversterkers) en bij voorkeur gefermenteerd.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw gezondheidsproblemen en/of libidoproblemen? Neem dan contact met mij op.