Stress en libido, geen goede combinatie
Dat stress en libido geen goede combinatie is zal weinig mensen verbazen. We ervaren allemaal wel eens stress. Sterker nog, in deze huidige tijd van Corona ervaren velen van ons bijzonder veel stress. Maar wat is stress nou eigenlijk? Tijdens mijn opleiding tot stresscounselor werd dat heel mooi omschreven door mijn docent. Ze zei: “stress is het verschil tussen willen en moeten”. Die uitspraak heb ik goed onthouden. We ervaren stress als er sprake is van spanning door overbelasting. Als die overbelasting te lang duurt dan kunnen er zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen optreden. Uiteraard heeft stress ook impact op ons libido.
De fysiologische reactie op stress en wat het doet met je libido
De mens is gemaakt om acute stress te weerstaan. Daarmee bedoel ik direct gevaar. Dit heeft ons altijd in leven gehouden. Vroeger was dit bijvoorbeeld een wild dier. In onze tijd kan dit bijvoorbeeld een spookrijder op de snelweg zijn die je tegenkomt. Je moet snel reageren. Je schiet dan in de “fight/flight” stand. Er vindt een fysiologische reactie plaats. Je hartslag, ademhaling en bloeddruk verhogen. Pupillen vergroten. Het lichaam maakt zichzelf klaar om te vluchten of te vechten. We willen heel snel glucose omzetten naar energie. Dit is nodig want soms heb je maar een fractie van een seconde om jezelf uit een penibele situatie te redden. Er is een stresshormoon die hiervoor zorgt. Dit hormoon is adrenaline.
Wat doet adrenaline
Adrenaline zorgt voor een andere energieverdeling. Daarmee bedoel ik dat andere belangrijke functies in het lichaam even geen energie krijgen. Denk hierbij aan het verteringsstelsel of het voorplantingsstelsel. Dat is ook logisch. Als je wegrent voor een beer, dan heb je weinig zin in seks of in eten. Je wilt eerst overleven. Zodra het gevaar is geweken, dan kan je weer ademhalen en daalt de adrenaline weer. Dat is belangrijk, want te lang en te veel adrenaline is slecht voor alle systemen in ons lichaam die niet direct te maken hebben met overleven. Dit heeft o.a. een negatieve impact op onze hormoonhuishouding. Hormonen die uit balans zijn kunnen ervoor zorgen dat je geen zin hebt in seks. Langdurige stress zorgt uiteindelijk voor de meeste mensen voor een negatieve invloed op je libido.
Adrenaline wordt dus aangemaakt als we in acuut gevaar verkeren. De aanmaak van adrenaline vindt plaats in de bijnieren. Het wordt echter ook aangemaakt als we denken dat we in gevaar zijn. Misschien heel raar om te zeggen, maar je lichaam ziet geen verschil tussen een wild dier of een vervelende leidinggevende die je de hele dag in je nek staat te hijgen. Stress is stress. Als je het wilde dier van je af hebt geschud, dan is de stress weg. Maar problemen op het werk of financiële problemen (of andere problemen…noem het maar op) duren vaak vele malen langer. Het probleem is echter dat ons lichaam gemaakt is voor acute stress. Ons lichaam heeft echter geen idee hoe we met chronische stress om moeten gaan. Daar zijn we gewoon niet goed in.
Eerste hulp bij stress
De eerste hulp bij stress is ademhalen! Ja, diep ademhalen. Dat geeft een signaal aan je lichaam dat het veilig is. Je zet hiermee je parasympathisch zenuwstelsel aan en dat is goed voor een hoop zaken, bijvoorbeeld voor het goed verteren van je voeding.
Zoek activiteiten op die je doen ontspannen. Voor de een is dat een wandeling in het bos, het lezen van een boek of mediteren. Daarnaast kan het goed zijn om eens te onderzoeken wat nou zoveel stress in je leven veroorzaakt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Maar soms voelen mensen zich zo gestrest dat het lichaam een beetje ondersteund moet worden. Dan lukt het gewoon niet meer om echt te ontspannen. Mensen weten dan soms ook niet meer wat ze überhaupt nog leuk vinden om te doen. Ze zijn er te moe voor. Stress heeft namelijk ook invloed op hoe we energie aanmaken in het lichaam. Daar zal ik in een aparte blog over schrijven, want dat is mega interessant. Maar het zal je niet verbazen dat chronische stress ook iets doet met je energiehuishouding. Stress zorgt er ook voor dat je immuunsysteem zwakker wordt! Iets om voor op te passen! Vooral in deze tijd! Kortom, het is erg belangrijk om je stressklachten serieus te nemen. Het is mogelijk om het lichaam op verschillende manieren stressbestendiger te maken. Dat kan met behulp van een op jou afgestemd voedingsplan, maar ook met bepaalde suppletie. Precies wat past bij jouw situatie. Daar help ik je graag bij. Je libido zal er ook enorm van opknappen!
Wat kan jij vandaag zelf doen om je stress te verlagen? Schrijf het op en ga ermee aan de slag.
Houd van jezelf. Het is het begin van alles.
Vraag hier mijn gratis e-book aan met 7 tips voor je libido waar je gelijk zelf mee aan de slag kunt gaan.