Wat te eten bij insulineresistentie?

insulineresistentie

Als je last hebt van insulineresistentie dan betekent dit dat de cellen in jouw lichaam niet op insuline reageren zoals ze zouden moeten doen. Dit zorgt o.a. voor hoge insulinewaarden, hoge bloedsuikerspiegel en uiteindelijk kun je hormonale disbalansen krijgen zoals PCOS of verlies van libido. Het is ook praktisch onmogelijk om af te vallen als je hoge insulinewaarden in combinatie met hoge bloedsuikerspiegels hebt. Insulineresistentie ligt aan de basis van veel welvaartsziekten (zoals diabetes type 2) dus het is belangrijk om het serieus te nemen.

In de Westerse wereld hebben veel mensen last van insulineresistentie. Dit komt door ons suikerrijke dieet met een gebrek aan vezels, teveel slechte vetten, bewerkt ”voedsel” en we eten de ganse dag door. De meeste mensen hebben niet door dat ze last hebben van insulineresistentie. Ze denken dat het bijvoorbeeld normaal is om na de lunch totaal in te kakken. Maar dat is niet normaal. Pas als je pre-diabetisch bent, dan trekt ook je huisarts aan de bel en zal je advies geven om hier iets aan te doen.

Insulineresistentie hoeft niet voor altijd te zijn

Gelukkig is insulineresistentie om te keren. Er is genoeg tegen te doen. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat er veel “advies” in omloop is waar je niet zoveel mee kunt. Het meest gegeven advies tegen insulineresistentie is namelijk afvallen door meer te bewegen en minder eten. Nou…daar schiet je niet echt wat mee op. Als dit advies zou helpen, dan zou obesitas niet zo’n ongelooflijk groot probleem zijn. Wat ja, hoe val je gezond af? Welke beweging past bij jou? Wat is eigenlijk gezond eten? Als je dat niet weet, dan raak je van de regen in de drup.

Om je cellen weer gevoelig te maken voor insuline, wil je ervoor zorgen dat:
1. Er minder hoeveelheid insuline aangemaakt wordt
2. Er op minder momenten insuline aangemaakt wordt.

Insuline wordt vooral vrijgemaakt als we koolhydraten eten. Denk aan brood, pasta, rijst, aardappelen, crackers, chocoladereep, koekjes, taart, chips, etc. Koolhydraten worden namelijk in het lichaam omgezet in glucose. Dus check verpakkingen niet enkel op suikers, check ook op koolhydraten! Insuline stijgt minder snel bij eiwitten en stijgt bijna niet door vetten. Maar wat eten we het meeste in het Westen? Precies, de koolhydraten. Dus door minder (snelle) koolhydraten te eten verlaag je de hoeveelheid insuline die aangemaakt wordt.

Het aantal eetmomenten bij insulineresistentie

Verder speelt de frequentie van je maaltijden er rol. Waar opa en oma vroeger slechts twee of drie keer per dag een maaltijd nuttigden, hebben we tegenwoordig wel 5 tot 6 eetmomenten (of misschien nog wel meer…). Hierdoor krijgt insuline niet de kans om tussen de maaltijden door naar beneden te komen. De insuline is nog steeds bezig met de glucose van je vorige maaltijd. Het gaat de hele dag maar door. Wil je dus iets aan insulineresistentie doen, zorg er dan voor dat je maximaal drie eetmomenten op een dag hebt.

Wat kun je zoal het beste eten?

Olijfolie

Vet geeft bijna geen reactie op insuline. Het mooie is dat je lichaam ook minder insuline aanmaakt, als je vetten combineert met koolhydraten. Een geweldig trucje. Stel je eet een salade. De groenten in een salade geven een reactie op insuline (uiteraard veel minder dan bij een boterham!!). Maar door lekker veel olijfolie over je salade heen te gooien, zorg je ervoor dat minder insuline wordt aangemaakt en het is nog eens lekker ook. Zorg er wel voor dat je een olijfolie koopt van goede kwaliteit en altijd in een bruine of groene fles van glas. Niet van plastic!

Vette vis

Denk aan zalm, makreel, sardientjes. In vette vis zitten goede vetten (omega 3) en je voelt je langer voldaan na een maaltijd met vette vis. Dus minder kans dat je weer gaat snacken.

Eieren

Eieren zijn erg gezond. In het eigeel zitten in feite alle micronutriënten die je nodig hebt, op vitamine C na. Eieren zijn voedsel voor “het nieuwe leven”. Dus als je er logisch over nadenkt, dan snap je ook waarom er zoveel voedingsstoffen in eieren zitten. Voorwaarde is wel dat je het ei niet helemaal dood kookt. Houdt bij voorkeur het eigeel een beetje zacht. Dat is beter voor het behoud van de voedingsstoffen.

Avocado

In avocado’s zitten vetten die goed voor je zijn, maar ze leveren ook kalium.

Boter

We zijn mega bang gemaakt voor boter. We zouden er vet van worden. Klinkklare onzin. Gooi zo snel mogelijk de halvarine of margarine uit je koelkast en stap over op boter. Boter is een prachtig natuurproduct en zorgt ervoor dat je je langer verzadigd voelt.

Niks

Ja niks. Intermittent vasten is een geweldige manier om insulineresistentie te keren. In deze blog lees je er meer over.

Pak insulineresistentie aan!

Insulineresistentie is echt iets om serieus te nemen. Want het heeft uiteindelijk invloed op je gehele hormoonhuishouding en dus niet alleen op het hormoon insuline. Een verstoorde hormoonhuishouding kan aan de basis liggen van een laag libido. Pak je insulineresistentie daarom aan. Je zult zien dat je er ook meer energie van krijgt.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.