Waarom verteringsenzymen zo belangrijk voor je zijn
Je denkt er vaak niet bij na, maar alles wat je eet, moet verteerd worden. De vertering van voedsel omvat een heel proces. Belangrijke spelers in dit proces zijn de verteringenzymen, die gemaakt worden van proteïne. Je hebt ze nodig om vetten, eiwitten en koolhydraten te verteren.
Hoe werkt dat dan?
Als je iets in je mond stopt, dan wordt er een signaal naar de alvleesklier gestuurd. Afhankelijk van hetgeen dat je eet, maakt de alvleesklier bepaalde enzymen aan. Bijvoorbeeld enzymen voor koolhydraten of vetten en de alvleesklier zorgt ervoor dat die enzymen vrijgegeven worden op het juiste moment.
Je lichaam kan vetten, koolhydraten en eiwitten niet zomaar opnemen. Ze moeten worden afgebroken in resp. vetzuren, glucose en aminozuren. De verteringsenzymen helpen hierbij. Maar daar blijft het niet bij, de enzymen doen nog veel meer. Ze zorgen ervoor dat het lichaam nieuw weefsel aan kan maken en ze zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam. Zonder enzymen zouden veel chemische processen niet tot stand kunnen komen. Goed om te weten: enzymen hebben vitamines en mineralen nodig om te kunnen werken. Belangrijk dus om voldoende vitamines en mineralen via de voeding binnen te krijgen. Met name magnesium is een belangrijk mineraal voor enzymen. Laat dat nou net een mineraal zijn waar veel mensen een tekort aan kunnen hebben door stress.
Nog een leuk weetje over enzymen…ze zijn recyclebaar. Super efficiënt dus. 😊
PH-waarde en verteringsenzymen
Voor je verteringsenzymen is de PH-waarde in je lichaam van groot belang. De reden hiervoor is dat de verteringsenzymen namelijk inactief zijn. De juiste PH-waarde zorgt dat de enzymen worden “aangezet.”
We denken vaak dat we “te zuur’’ zijn. Maar dat ligt er maar net aan hoe je ernaar kijkt. In je lichaam heb je voor je verschillende organen weer verschillende PH-waarden nodig. De maag moet bijvoorbeeld een PH-waarde van rond de 2 hebben, maar je darmen raken beschadigd bij die waarden. Oké, even terug naar de maag. Die wil je dus lekker zuur hebben. (dus een lage PH-waarde) Als de PH van de maag echter te hoog is, dan worden niet de juiste enzymen geactiveerd. Een maag die te alkalisch is (dus niet zuur genoeg), heeft problemen met het verteren van eiwitten. Dit kan vieze stinkende winden veroorzaken. Bleehh. Of je krijgt last van obstipatie of een opgeblazen gevoel in je buik. Niet fijn dus.
Antinutriënten en verteringsenzymen
Planten maken gebruik van antinutriënten om zichzelf te beschermen tegen belagers, denk aan schimmels en insecten. Een plant kan namelijk niet wegrennen bij gevaar en een plant heeft ook geen klauwen waarmee gevochten kan worden. Een voorbeeld van antinutriënten zijn saponinen. Laten deze saponinen nou resistent zijn tegen verteringsenzymen. Hierdoor verlaten ze in zijn geheel het spijverteringskanaal en kunnen daarmee de darm irriteren en verhoogd doorlaatbaar maken. Saponinen zitten in alle granen, alle peulvruchten, alle nachtschade familie en in soja. Belangrijk dus om zo weinig mogelijk saponinen binnen te krijgen, want je verteringsenzymen weten er geen raad mee.
Insulineresistentie en verteringsenzymen
Het orgaan dat o.a. insuline maakt en verteringsenzymen is de alvleesklier. Insuline wordt vrijgemaakt als we iets eten, met name bij suikerrijke voeding. Ik noem de alvleesklier wel eens een mannelijk orgaan….hij kan maar een ding tegelijkertijd 😉 Dus als de alvleesklier de hele tijd bezig is met insuline produceren, dan heeft dit consequenties voor de verteringsenzymen. Die worden dan minder aangemaakt. Dit is met name een probleem als je insulineresistent bent. Het is onwijs belangrijk om insulineresistentie aan te pakken, omdat het voor veel problemen kan zorgen in je lichaam.
Waar het op neer komt is dat je een stabiele bloedsuiker nodig hebt en de juiste PH-waarden in de verschillende organen. Je hebt dit nodig om de verteringenzymen te kunnen vrijgeven en te activeren. Daarnaast moet je ook de juiste “bouwstenen” eten zodat je lichaam ook de enzymen kan aanmaken. Bij een goede vertering komt heel wat kijken. Bij een slechte vertering komt ook heel wat kijken, met name vervelende klachten waar mensen liever niet over praten….
Alles heeft invloed op elkaar. Loopt je vertering niet lekker, dan heeft dit weer invloed op je gezondheid. Gaat het niet lekker met je gezondheid, dan kan dit weer invloed hebben op je libido. Een gezond libido is in feite een teken van goede gezondheid. Ik werk met mooie (natuurlijke) producten in mijn praktijk die o.a. een positieve invloed hebben op de juiste zuurtegraad in het lichaam.
Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.
Houd van jezelf. Het is het begin van alles.