Wat is PCOS en wat doe je eraan?

PCOS

Regelmatig krijgen vrouwen de diagnose PCOS als ze zwanger willen worden en het niet lukt om zwanger te worden. Ze zijn dan meestal gestopt met de anticonceptie en komen er dan achter dat de menstruatie niet meer goed op gang komt of dat de menstruatie erg onregelmatig is. Verder kunnen ze ook nog last hebben van andere symptomen, die hieronder straks aan bod komen. Maar wat is nou eigenlijk PCOS?

Wat is PCOS?

PCOS staat voor polycysteus ovariumsyndroom. Dus aan de naam kun je al zien dat het een syndroom is en dat is wat anders dan een ziekte. Bij een ziekte is de oorzaak meestal wel bekend. Bij een syndroom is er meestal sprake van een aantal symptomen die bij een aandoening horen. PCOS is een situatie waarbij er teveel androgene hormonen aanwezig zijn (testosteron) en waarbij je menstruatiecyclus niet op orde is. Bij PCOS ontstaat er een probleem met het rijpen van meerderde eicellen tegelijkertijd. Uiteindelijk komt er dan geen eisprong, maar leidt dit uiteindelijk wel tot een hoge testosteronspiegel.

De symptomen van PCOS:

  • Gezichtshaar bij vrouwen
  • Mannelijke kaalheid
  • Acne
  • Buikvet
  • Diepere (lagere) stem
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Onregelmatige menstruaties of uitblijven van menstruatie
  • Skin tags (dat zijn wratjes die meestal voorkomen in de oksels, rond de hals of nek)
  • De huid die donker wordt, meestal rond de nek, oksels, borsten of dijen.

De oorzaak van PCOS

De belangrijkste oorzaak van PCOS is insulineresistentie. Soms lees je bijvoorbeeld online dat insulineresistentie een symptoom is van PCOS, maar dat is mijns inziens incorrect. Insulineresistentie is juist dé belangrijkste oorzaak. Dus als je PCOS aan wilt pakken, dan kan je beter de insulineresistentie aanpassen. Online kun je lezen dat er veel middelen op de markt zijn, die de symptomen kunnen bestrijden. Ik kijk liever naar de oorzaak.

De huisarts zal wellicht je bloedsuiker controleren. Als de huisarts dit doet, dan kan de uitslag zijn dat alles in orde is, terwijl je toch last hebt van te hoge insulineniveaus. Dat komt omdat de insulineresistentie de bloedsuiker op orde houdt. Dit kan lange tijd goed gaan, maar op een gegeven moment lukt het niet meer om de glucosewaarden in je bloed te compenseren en dan krijg je de diagnose pre-diabeet. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld Metformine voorgeschreven krijgen, maar wellicht is het beter om de insulineresistentie aanpakken en daarmee ook PCOS aan te pakken.

Hoe pak je PCOS aan?

Ik schreef het hierboven al: je kunt het beste de insulineresistentie aanpakken. Wat insulineresistentie precies is, dan kun je lezen in een vorige blog van mij. Maar het komt kort gezegd op het volgende neer: Je moet minder suiker en koolhydraten eten waardoor de PCOS kan verdwijnen omdat de cyclus en de eisprong het juiste ritme weer oppakken.

Er zijn nog meer interventies die je kunt doen om insulineresistentie aan te pakken. Een daarvan is intermittent fasting. Ook hier heb ik een blog over geschreven. Ik zou niet zo maar gelijk beginnen met intermittent fasting als je hier geen ervaring mee hebt. Dan is het wellicht verstandiger om je hierbij te laten adviseren. Ook is het belangrijk om een goed voedingsadvies te krijgen zodat je echt wel wat je wel en niet moet eten, want in veel voedingsmiddelen zitten verborgen suikers of koolhydraten. Dan denk je dat je goed bezig bent, maar dan valt er toch nog veel te verbeteren.

Naast voeding kunnen er ook andere oorzaken zijn waarom je insulineresistentie hebt. Bijvoorbeeld een actief immuunsysteem. Het is dus belangrijk om samen met een therapeut te kijken wat de oorzaak of oorzaken van je klachten zijn en dan een plan van aanpak op te stellen. Ik help je er graag mee.

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij jouw libido problemen en/of gezondheidsproblemen? Neem dan nu contact met mij op.

Houd van jezelf. Het is het begin van alles.